Fonds van de week: Morgan Stanley US Advantage

Door Jeffrey Schumacher op 13 mei 2020 13:20 | Views: 1.856

Fonds van de week: Morgan Stanley US Advantage

Het beleggingsteam onder leiding van Dennis Lynch beschouwen wij als een van de beste voor Amerikaanse large-cap groeiaandelen. Gecombineerd met een bewezen strategie verdient Morgan Stanley US Advantage een Morningstar Analyst Rating van Silver. 

Morgan Stanley US Advantage in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: High
  • Fondshuis: Average
  • Beleggingsproces: Above Average

Het Counterpoint Global team van Dennis Lynch is wat de strategie onderscheidend vermogen geeft. Lynch, een voormalige Amerikaanse Morningstar Fund Manager of the Year, leidt het team al 21 jaar lang en werkt samen met 14 teamleden waarvan er zes langer dan een decennium bij het fonds betrokken zijn. Een uitermate stabiel team dat in de afgelopen jaren met goede beleggers is uitgebreid. 

De unieke en doordachte investeringscultuur van het team zorgt voor een effectieve aanpak die op de langere termijn georiënteerd is. Gevestigde groeibedrijven met een sterke concurrentiekracht genieten de voorkeur, waarbij de geconcentreerde portefeuille hun grootste overtuigingen weerspiegelt. Het risicoprofiel van het fonds is eveneens aantrekkelijk ondanks de sterke groei focus en het hoge aandeelspecifieke risico. De combinatie van een zeer getalenteerd team en een beproefd concept ondersteunt onze overtuiging.

Beheerteam

Dennis Lynch stimuleert een unieke en langdurige investeringscultuur die nieuwsgierigheid, flexibiliteit en zelfbewustzijn omarmt. Hij verankert een stabiel, ervaren team en heeft succes getoond bij het ontwikkelen en behouden van teamleden, waardoor de strategie een High People rating heeft gekregen. 

Lynch lanceerde deze strategie in 2008 in Amerika en werd benoemd tot Morningstar Domestic-Stock Fund Manager van 2013 in Amerika. Hij werkt samen met 14 teamleden, waarvan er zes langer dan een decennium bij het fonds betrokken zijn. Het team heeft sinds 2011 geen personeelsverloop meer gezien en is in de afgelopen jaren verder uitgebouwd waarbij beleggers met uiteenlopende profielen aan het team zijn toegevoegd zodat het fonds met een breed scala aan perspectieven wordt beheerd. 

Industrieveteraan Michael Mauboussin en Dan Callahan zijn in januari 2020 toegetreden om zich te concentreren op consilience onderzoek, wat betekent dat ze over de disciplines heen kijken om nieuwe ideeën te bedenken en de analyse aan te scherpen. Lynch heeft ook het analistenteam versterkt in belangrijke sectoren, waaronder de gezondheidszorg, en één lid heeft zijn focus verlegd naar ESG-research. De aanwas van nieuw talent zorgt ook voor continuïteit in het geval een van de andere teamleden mocht besluiten te vertrekken.

Alle managers zijn ook analisten en onderzoeken bedrijven over het hele marktkapitalisatiespectrum. Ze worden ondersteund door twee analisten die zich richten op meer thematisch onderzoek naar grote veranderingen. Lynch benut ook de input van Kristian Heugh, die een team in Hong Kong leidt en een extra bron is.

Fondshuis

Morgan Stanley Investment Management (MSIM) herbergt getalenteerde beleggers maar is nog organisatorisch zoekende. Daarom krijgt het fondshuis een neutraal oordeel op deze Pillar. De doelen van het fondshuis komen binnen handbereik door onder andere de verkoop van het Van Kampen assortiment met retailfondsen om zich te kunnen richten op het institutionele segment. Recentelijk werd dat echter weer deels tenietgedaan door de distributie juist flink uit te breiden.

Het moederbedrijf hoopt dat MSIM meer gaat bijdragen aan het groepsresultaat en dat kan druk leggen op het aantrekken van nieuw vermogen. Positief is dat de aanddacht voor leiderschap is toegenomen. Hoofd beleggingen Dan Simkowitz, die sinds 2015 in dienst is, kan zijn aandacht exclusief op deze divisie richten en dat is anders dan onder zijn voorganger, die ook Morgan Stanley Wealth Management onder zijn hoede had.

Brian Weinstein, afkomstig van BlackRock, kwam begin 2018 in dienst om MSIM's obligatieteam op te kalefateren en om dat beter op de kaart te zetten in de branche. Het fondshuis denkt ook na over het lanceren van aanvullende strategieën, hoewel dat nog in een vroeg stadium is.

MSIM blijft toegewijd aan actief beheerde aandelenteams en laat die ook zelfstandig te werk gaan. Het fondshuis steekt graag geld en energie in beheerders die met unieke benaderingen komen. Dat heeft goed gewerkt bij opkomend talent Kristian Heugh maar dat leidt tegelijk tot afhankelijkheid van één sleutelfiguur, het zogeheten key-man risk. Een ander plan is om drie strategieën die door een nieuwkomer zijn ontwikkeld samen te voegen, nu die beheerder naar de private equity tak van Morgan Stanley is verkast.

Proces

Een effectieve implementatie van de langetermijnbenadering van het team met een hoge mate van overtuiging leidt tot een Above Average Process-rating. Dennis Lynch en het team zoeken bedrijven met verdedigbare businessmodellen die hun markten domineren of profiteren van een sterk netwerkeffect. Dit fonds bezit doorgaans geen opkomende disruptieve bedrijven die potentieel hebben voor hogere volatiliteit, maar richt zich daarentegen op gevestigde groeibedrijven met duurzame concurrentievoordelen, zoals solide merken, schaalgrootte, netwerkeffecten, of superieure technologie of intellectueel eigendom. 

De geduldige aanpak komt tot uitdrukking in het besluit om grote transacties te beperken tot eens in de vier tot zes weken om overdreven focus op kortetermijnbewegingen in de markt te voorkomen. Het team onderscheidt zich door het researchproces op punten anders in te richten. Zo houden twee analisten zich uitsluitend bezig met deep-dive research van grote ideeën, hetgeen de aandelenselectors van het team kam helpen bij hun begrip van de concurrentiedynamiek van een industrie.

Lynch en zijn team zijn bereid om te doen wat de research hen ingeeft en ze besteden weinig aandacht aan de sectorwegingen binnen de Russell 1000 Growth benchmark. Ze zijn ook bereid om geconcentreerde posities in te nemen in hun beste ideeën om extra rendement te proberen te genereren.

Succesvolle stock picks in mid- en smallcaps kunnen opduiken als het large-cap segment goed is afgedekt in de portefeuille. De historie die het team met zulke namen heeft biedt een voordeel.

Prestaties

Sinds Dennis Lynch in juli 2009 het roer overnam tot april 2020 heeft de Z-klasse van het fonds een geannualiseerd rendement van 18,4% gerealiseerd, duidelijk beter dan de 16,8% voor de Russell 1000 Growth Index en de 13,9% voor de het gemiddelde fonds in de Morningstar Categorie US Large-Cap Groei.

In tegenstelling tot de andere fondsen die door hetzelfde team worden beheerd, heeft de focus van dit fonds op stabielere, meer gevestigde bedrijven de volatiliteit in toom gehouden. Het fonds heeft maar 81% van de neergang meegemaakt die de benchmark ondervond in dalende markten, terwijl het in opgaande markten wel 95% van de winst meepakte. Op voor risico gecorrigeerde basis heeft dit fonds een voorsprong op zijn concurrenten en zijn benchmark, met betere Sharpe en Sortino ratio's gedurende de aanstellingstermijn van de beheerder. Er is echter wel een mogelijkheid voor volatiliteit vanwege de relatief geconcentreerde en sector-agnostische benadering. Er is aandelen-specifiek risico als het misgaat met bepaalde aandelen, want dan is het effect op de portefeuille meteen groot.

Positief is dat het tot de top van zijn categorie behoorde in 2011 en dat bleef zo tijdens de neergang van midden 2015 tot begin 2016 en tijdens de correctie van eind 2018. Het fonds hield ook goed stand in het tumultueuze eerste kwartaal van 2020 en verloor 6,4% terwijl de benchmark 12,2% achteruit ging. Posities in Rollins, Atlassian en Veeva Systems namen het voortouw. Over het geheel genomen heeft het team een bewonderenswaardige staat van dienst opgebouwd.

Kosten

De lopende kosten van 0,85% voor de rebatevrije 'clean' fondsklasse Z laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.