Quarantaine-index: ‘Blijf aan de zijlijn’

Door Belegger.nl op 22 mei 2020 08:00 | Views: 3.790

Quarantaine-index: ‘Blijf aan de zijlijn’

De beurzen zijn deze week weer aardig opgelopen. Toch wijzen twee indices erop dat beleggers voorlopig beter nog even aan de zijlijn kunnen blijven staan.

Als de beurs vooruitloopt op de economie zoals vaak gezegd wordt, dan laten de twee onderstaande grafieken volgens Marketwatch goed zien dat er nog steeds veel pessimisme bestaat over het verloop van de coronapandemie.

Cornell Capital Group, een beleggingsadviseur in de VS, heeft twee indices ontwikkeld die inzicht geven in de impact van de lockdownmaatregelen, en de versoepeling daarvan, op de verschillende sectoren in de Amerikaanse economie.

Profiteren van of lijden onder de lockdowns?

De CCG Quarantaine-index volgt de prestaties van aandelen die profiteren van de lockdown en het feit dat miljoenen mensen daardoor aan huis zijn gekluisterd. Dat zijn dan bedrijven als Amazon, Netflix, Peloton, Grubhub, Electronic Arts en Zoom.

Klik om te vergroten

Zoals de grafiek laat zien is de Quarantaine-index (groen) sterk gestegen sinds het virus voet aan de grond kreeg in de VS.

Spiegelbeeld

De CCG Anti-quarantine-index daarentegen volgt bedrijven die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie: hotels, luchtvaartmaatschappijen, cruiseschepen en bioscopen.

Volgens Cornell Capital Group is de Anti-quarantaine-index bijna het spiegelbeeld van de Quarantaine-index. “Die daalt terwijl de Quarantaine-index stijgt nu de crisis zich ontvouwt,” aldus Cornell Capital.

Wat beleggers verwachten

In een efficiënte markt laten de twee lijnen de toekomstverwachtingen van beleggers zien omtrent het verloop van de pandemie.

Stel dat de economie volgens nieuwsberichten sneller zou worden heropend dan gedacht, dan zouden de drie indices waarschijnlijk stijgen, maar de Anti-quarantaine-index zou meer moeten stijgen dan de S&P 500 en de Quarantaine-index zou moeten achterblijven.

“Het omgekeerde zou gebeuren als het nieuws een onverwachte uitbreiding van de lockdowns impliceerde,” aldus Cornell Capital Group.

Het feit dat de Quarantaine-index blijft oplopen, terwijl er weinig hoop gloort voor Anti-quarantaineaandelen, geeft aan dat beleggers er rekening mee houden dat het coronavirus ook in de nabije toekomst een rol zal blijven spelen in de Amerikaanse economie.

Wat is de beste beleggingsstrategie?

“Gezien deze onzekerheid is het misschien het beste om voorlopig aan de zijlijn te blijven staan en te zien hoe de twee CCG-indices zich in de komende weken gedragen als er stappen worden ondernomen om de economie te heropenen,” aldus Cornell Capital.

Lees ook: De lipstick-index en 8 andere opmerkelijke barometers voor de economie

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.