Is de oliemarkt aan het herstellen?

Door Belegger.nl op 25 mei 2020 16:00 | Views: 7.956

Is de oliemarkt aan het herstellen?

De oliemarkt is een van de hardst geraakte sectoren in de coronacrisis. Toch zijn er volgens Barron’s tekenen van herstel.

De oliemarkt bevindt zich dit jaar in een patroon dat bekend staat als contango, waarbij de spotprijzen en kortetermijncontracten minder waard zijn dan futures die over enkele maanden aflopen.

Dit fenomeen, veroorzaakt door wereldwijde lockdowns die het weg- en vliegverkeer lam hebben gelegd, heeft ertoe geleid dat veel olie momenteel niet wordt verhandeld, maar wordt opgeslagen, in de hoop dat de prijzen in de toekomst zullen stijgen.

'Backwardation'

Afgelopen week verschoof de oliemarkt echter kortstondig van contango naar backwardation. Dat betekent dat olie vandaag meer waard is dan olie in de toekomst.

Backwardation is in theorie een signaal dat de olieprijs gaat stijgen, omdat het doorgaans betekent dat handelaren niet langer een reden hebben om olie op te slaan en op een later tijdstip te verkopen. Het is voor hen het beste om nu olie te verkopen, omdat de prijzen in de toekomst lager zouden kunnen zijn.

Goed nieuws voor producenten

Hoewel de olieconsumptie als gevolg van de pandemie nog lang niet terug op het oude niveau, is dit een goed teken voor producenten. Veel analisten voorspelden dat de vraag naar olie maandenlang zou dalen.

Maar er zijn tekenen van een iets sneller dan verwacht herstel van de wereldeconomie, en dus van de vraag naar olie. In sommige Chinese steden is bijvoorbeeld meer autoverkeer dan voor de pandemie.

Overaanbod misschien niet zo dramatisch als gevreesd

Aan de andere kant is de olieproductie snel gedaald, onder meer door beperkingen in Saoedi-Arabië en andere landen. De voorraden in de VS zijn sneller afgenomen dan analisten hadden verwacht, wat betekent dat het overaanbod misschien niet zo dramatisch is als gevreesd.

Dat heeft ertoe geleid dat olieprijzen op de korte termijn iets zijn opgelopen, ook al zijn de verwachtingen voor de toekomstige prijzen ongeveer gelijk gebleven.

Volgens een analyse van fondsbeheerder PIMCO in 2017 stijgen termijncontracten voor olie doorgaans zodra de markt verschuift naar een patroon van backwardation. De vier- en twaalfwekelijkse rendementen voor oliefutures leverden volgens PIMCO tijdens backwardation gemidddeld respectievelijk 1,3% en 2,9% op, vergeleken met verliezen van -1,7% en -3,8% tijdens contango.

Voorzichtigheid blijft geboden

Toch blijft voorzichtigheid geboden voor beleggers. Na een korte verschuiving naar backwardation vorige week dinsdag bevindt de oliemarkt zich inmiddels weer in contango. Rick Joswick, hoofd olieprijzen bij S&P Global Platts, acht backwardation ook niet houdbaar op de korte termijn. Joswick verwacht dat de markt, ondanks de productiebeperkingen in Noord-Amerika, voorlopig in contango zal blijven.

Een olieprijs van 35 dollar voor levering in januari 2021 is niet hoog genoeg om de uitbreidingsplannen van olieproducenten te financieren. Die hebben een prijs van 45 dollar of meer nodig om op de lange termijn geld te verdienen. Toch moet de kortstondige verschuiving naar backwardation deze week volgens Barron’s als een bullish signaal worden gezien, omdat die wijst op een gezondere markt met een aantrekkende vraag.

Sommige olieaandelen gestegen

Sommige olieaandelen hebben zich enigszins hersteld. Zo is de koers van de Amerikaanse oliereus Chevron de afgelopen twee maanden met 55% gestegen en staat het Energy Select SPDR ETF indexfonds op een winst van 52% in dezelfde periode. Verder is de koers voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie zes achtereenvolgende dagen gestegen, tot 34,18 dollar.

De meeste olieaandelen staan echter nog altijd 20% lager dan aan het begin van het jaar. Een wat overtuigender ommekeer in de oliemarkt zou beleggers geen windeieren leggen.

Lees ook: Historische oliecrash door Nico Inberg (paywall)

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.