Beurzen op zoek naar richting

Door Belegger.nl op 25 mei 2020 09:00 | Views: 2.731

Beurzen op zoek naar richting

Na een sterk herstel van de coronacrash in april staan de wereldwijde aandelenmarkten deze maand slechts 1% hoger. Dit ondanks het feit dat een groot aantal landen is begonnen hun economieën te heropenen na de lockdowns, en ondanks tekenen van herstel in de VS en Europa.

Deze zijwaartse beweging staat in schril contrast met de stijging van ongeveer 30% eind maart en april, toen beleggers de rampzalige economische gegevens negeerden en zich vooral concentreerden op economisch herstel, aangejaagd door verregaande steunmaatregelen van overheden over de hele wereld.

'Beleggers beginnen te luisteren'

Sommige investeerders, economen en volksgezondheidsdeskundigen waarschuwen echter al wekenlang dat de heropening traag zal verlopen, dat de ontwikkeling van een coronavirusvaccin maanden of jaren zal duren en dat het herstel traag zal zijn.

Het lijkt volgens Reuters alsof beleggers nu eindelijk beginnen te luisteren.

Reuters sprak met een aantal grote beleggers, die tot de conclusie kwamen dat de beurzen een nieuwe katalysator nodig hebben, zoals een vaccin of een substantiële nieuwe overheidsstimulans, om verder te stijgen. En zoiets lijkt op dit moment ver weg.

'Beurzen staan al maand op pauze'

Volgens Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij fondsbeheerder Allianz, staan de beurzen al een maand op pauze op zoek naar een nieuwe reden om te stijgen. Maar volgens El-Erian is positief nieuws over heropeningen en vaccins onvoldoende om het slechte nieuws over de economische impact van de pandemie te compenseren.

De steunmaatregelen ter waarde van wereldwijd meer dan 15 biljoen dollar in april verzekerden beleggers ervan dat regeringen bereid waren de wereldeconomie te redden van de ondergang. En hoewel die ingrepen de economieën overeind hielden, is er meer nodig om echt economisch herstel te bewerkstelligen. Daarvoor moet het virus eerst onder controle worden gebracht.

'Bedrijfswinsten moeten met 40 tot 50% dalen'

Gemeten in verwachte bedrijfswinsten worden Europese en Amerikaanse aandelen momenteel verhandeld op hetzelfde niveau als begin maart, toen het effect van de virusuitbraak nog niet voelbaar was.

Maar volgens data van Refinitiv zouden Amerikaanse en Europese bedrijfswinsten met 40% tot 45% moeten dalen in het tweede kwartaal, omdat de wereldeconomie naar verwachting de grootste krimp zal laten zien sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.

Overgewaardeerd

David Tepper en Stanley Druckenmiller, twee invloedrijke Amerikaanse investeerders, beschreven de markten onlangs als overgewaardeerd. Druckenmiller verwijst de hoop op een V-vormig herstel naar het rijk der fabelen.

Veel beleggers en beleidsmakers geloofden aanvankelijk dat de economische gevolgen van de crisis kortstondig konden zijn, wat het optimisme van de markt ondersteunde. Maar de beurzen hebben in het verleden wel vaker waarschuwingssignalen over grote crises gemist.

Pessimistische experts

Ook in de huidige crisis werden de signalen dat het niet soepel zou verlopen, gebagatelliseerd. Maar Anthony Fauci, een expert in besmettelijke ziekten en de belangrijkste gezondheidsadviseur in het Witte Huis, zei op 3 maart dat het minstens twaalf tot achtien maanden zou duren voordat er een vaccin zou zijn.

En op 7 april waarschuwde voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke dat het economisch herstel zeer geleidelijk zal verlopen, en vertraging oploopt zodra het virus weer de kop opsteekt. Deze voorspellingen beginnen nu uit te komen.

Zo zijn de consumentenbestedingen in Azië, waar veel economieën maanden eerder zijn heropend dan in het Westen, nog lang niet op het oude nievau, waardoor de kans op V-vormig herstel afneemt. Uit een rondgang rond beleggers door Bank of America bleek dat 75% een langzaam U-vormig herstel, of erger nog, een W-vormig herstel, met een dubbele recessie, verwacht.

Het spant erom

Volgens Kasper Elmgreen, hoofd aandelen bij Amundi, de grootste vermogensbeheerder van Europa, zitten de aandelenmarkten op dit moment gevangen tussen optimistische stieren en pessimistische beren.

"Wij dachten dat de interventies van de centrale bank enkele staartrisico's in de markt hadden weggenomen," zei Wouter Sturkenboom, een beleggingsstrateeg van Northern Trust Asset Management, dat 350 miljard dollar onder beheer heeft.

"We zijn bang dat de eerste groeispurt minder en geleidelijker zal zijn dan gehoopt," aldus Sturkenboom. "Het risico van een neerwaartse verrassing lijkt op dit punt ongeveer gelijk te zijn aan de kans op een opwaartse verrassing."

Bekijk ook: De vijf rouwfases van crises

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.