Wat gaat er na corona gebeuren? 3 scenario's

Door Belegger.nl op 26 mei 2020 08:51 | Views: 6.353

Wat gaat er na corona gebeuren? 3 scenario's

Het is tijd voor beleggers om te gaan nadenken over de positionering van hun portefeuilles nu veel landen hun economieën heropenen. Volgens Mark Haefele, hoofd beleggingen van het Zwitserse UBS Global Wealth Management, kan de economie drie richtingen opgaan in het post-coronatijdperk.

Marketwatch zette de drie mogelijkheden uiteen:

Het opgaande scenario

In dit scenario worden de lockdown-maatregelen in mei en juni versoepeld en hoeven ze later niet opnieuw te worden opgelegd. 

“In dit geval verwachten we dat sommige marktsegmenten die het slecht hebben gedaan, inclusief cyclische en waardesectoren, zullen beginnen te presteren,” zo schreef Haefele onlangs in zijn maandelijkse vooruitblik. 

De opleving zal echter niet over de hele linie plaatsvinden, waarschuwt de expert. Hij raadt beleggers aan in Europa hun blik richten op industriële aandelen in Duitsland en de rest van de landen in de Europese Monetaire Unie.

Beleggers die willen beleggen in de VS, doen er volgens hem goed aan zich to concentreren op midkapaandelen van bedrijven die naar verwachting profiteren van een opleving van de consumentenbestedingen van Amerikaanse huishoudens. 

Waardeaandelen, zoals Amerikaanse energieaandelen, zullen volgens Haefele naar verwachting goed presteren als de economie aantrekt. Aangezien de Amerikaanse dollar in dit scenario waarschijnlijk in waarde zal dalen, raadt UBS het Britse pond aan voor beleggers die een gok willen wagen op de valutamarkt. 

Het zijwaartse scenario

In dit basisscenario wordt de economische activiteit in mei en juni weer normaal, maar zal de economie als geheel pas weer normaal functioneren in december.

Een dergelijk scenario zou volgens UBS gunstig zijn voor schuldpapier, in het bijzonder voor Amerikaanse schuldpapier, hoogrenderende bedrijfsobligaties, staatsobligaties van opkomende markten in Amerikaanse dollars en groene obligaties. 

Automatisering en robotica zouden ook goed presteren in dit scenario, aldus de Zwitserse vermogensbeheerder.  

Het neerwaartse scenario

In dit worst case scenario zijn aantrekkelijk geprijsde veilige haven activa amper te vinden. 

Beleggers zullen waarschijnlijk gaan voor hoogwaardige obligaties, maar die hebben volgens Haefele zo’n laag rendement “dat zij min of meer de vernietiging van koopkracht op de lange termijn waarborgen.” 

Goud zal zich in dit scenario waarschijnlijk herstellen, en staatsobligaties die bescherming bieden tegen inflatie zullen het ook goed doen. 

Beleggers zouden ook kunnen kiezen voor actief beheer, zoals hedgefondsen of dynamische asset-allocatiefondsen.  

Lees meer: 11 hedgefondsen die geld verdienden aan de crash

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.