Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Door Belegger.nl op 27 mei 2020 08:55 | Views: 21.522

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Aandelenmarkten wereldwijd hebben sinds de coronacrash in maart sterk herstel laten zien. Maar wat te doen als u de boot hebt gemist?

2020 is een knotsgek jaar voor beleggers. Zo stonden de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P 500 allemaal op recordhoogte aan het begin van dit jaar. Toen kwam de coronapandemie in maart, en stortten de beurzen in.

Op 23 maart vond er een ommekeer plaats, toen centrale banken over de hele wereld uitgebreide steunmaatregelen aankondigden om de wereldeconomie te redden. De markten kalmeerden, en boekten een van de grootste maandelijkse stijgingen ooit in april.

Geen wonder dat velen zich afvragen: Heb ik de bodem gemist? Is het veilig om nu te beleggen? Komt er weer een inzinking? Er zijn geen gemakkelijke antwoorden op deze vragen. Het voorspellen van marktbewegingen op korte termijn is onmogelijk.

Wat kunnen beleggers het beste doen? In plaats van te proberen de markt te timen, raadt Brian Feroldi van The Motley Fool deze drie strategieën aan.

Koop kwaliteit

"Tijd is de vriend van het mooie bedrijf, maar de vijand van het middelmatige", zo zei een van 's werelds meest succesvolle beleggers, Warren Buffett, ooit. Feroldi past deze filosofie ook toe op zijn eigen beleggingsstrategie:

  • Identificeer de meest hoogwaardige bedrijven op de markt volgens criteria die u zelf het belangrijkst vindt
  • Koop ze wanneer hun waarderingen aantrekkelijk zijn
  • Houd ze vast totdat ze niet meer geweldig zijn

Feroldi kocht ooit Amazon, Netflix, Mastercard en Shopify toen deze aandelen op een hoogterecord stonden, maar toch zijn dat zijn meest lucratieve beleggingen.

Zoek naar waarde

Hoewel de beurzen zijn hersteld, zijn er nog veel sectoren te vinden die zijn achtergebleven in waardering. Zo zijn aandelen in de energiesector, de detailhandel en het bankwezen momenteel zeer goedkoop.

Verder wijst Feroldi op de koers van Abiomed en HealthEquity, die momenteel  meer dan 40% lager staan dan hun hoogtepunt. Let wel: Feroldi heeft aandelen van beide bedrijven in zijn portefeuille.

Beleg regelmatig

Feroldi is een groot voorstander van dollar-cost averaging, ofwel gespreid inleggen. Dat komt erop neer dat u een vast bedrag belegt volgens een vooraf vastgesteld schema, ongeacht hoe hoog of laag de markt op dat moment staat. Deze methode verlegt uw aandacht naar het opbouwen van activa in plaats van te proberen om de markt te timen.

Verder is Feroldi een grote fan van de strategie van Morgan Housel , die een aantal jaren geleden een raamwerk creëerde om zijn kassaldo in te zetten als de markt crasht. Elke 1000 dollar die hij opzij heeft gezet om te investeren (afgezien van een noodfonds), belegt hij volgens het volgende schema:

Markt daalt  Van elke 1000 euro investeer je Historische frequentie  
10% 100 euro Elke 11 maanden  
15% 220 euro Elke 2 jaar  
20% 300 euro Elke 4 jaar  
30% 130 euro Eens per 10 jaar  
40% 125 euro Tientallen jaren tussentijd  
50% 125 euro Een paar keer per eeuw  


Bron: Morgan Housel

Natuurlijk biedt een halvering van de koersen de meeste kansen, maar zoiets gebeurt niet vaak genoeg om er heel veel geld voor opzij te zetten. Deze simpele methode haalt het giswerk uit het hele proces. Door simpelweg te kopen op een vooraf ingesteld schema, maximaliseert u de kansen om uw geld te investeren wanneer de prijzen het meest gunstig zijn.

U zou ook beide methodes kunnen combineren. U kunt bijvoorbeeld een deel van uw spaargeld investeren met behulp van gespreid inleggen en een ander bedrag aan de zijlijn houden om te profiteren van de toekomstige volatiliteit.

Focus op de lange termijn

Welke strategie u ook kiest, zorg ervoor dat u zich houdt aan door uzelf tevoren opgestelde regels.

En vergeet niet: de aandelenmarkt is het meest succesvolle instrument voor het creëren van rijkdom in de geschiedenis. Charlie Munger, Buffett's zakenpartner, zei ooit: "Het grote geld zit niet in het kopen en verkopen, maar in het wachten."

Lees ook: 'Stop met proberen de markt te timen'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.