Hoe Warren Buffett de wolven buiten de deur houdt

Door Belegger.nl op 5 juni 2020 10:00 | Views: 11.332

Hoe Warren Buffett de wolven buiten de deur houdt

Nu een aantal van zijn investeringen op flinke verliezen staan, vragen veel commentatoren zich af: is Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle waardebelegger, de weg kwijt?

Volges Lawrence Cunningham, professor aan George Washington University in de VS en auteur van een aantal boeken over Buffett, staat niet alleen de reputatie van Buffett op het spel, maar ook dat van zijn bedrijf, Berkshire Hathaway. 

In een artikel op Marketwatch redeneert Cunningham dat het succes van Berkshire Hathaway ten dele kan worden verklaard uit het feit dat het investeringsvehikel van Buffett altijd high quality-aandeelhouders aan zich heeft weten te binden.  

Mede-eigenaar met langetermijnvisie

Zulke aandeelhouders verwerven over het algemeen grote belangen en houden deze voor langere tijd aan. Ze zien zichzelf als mede-eigenaars van een bedrijf, begrijpen de bedrijfsvoering en richten zich op de resultaten op de lange termijn, en niet op de huidige marktprijzen. 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw trok Berkshire bijna uitsluitend grote aandeelhouders aan van hoge kwaliteit. Dankzij de visie van Buffett – die jaarlijks wordt uitgewerkt in zijn beroemde aandeelhoudersbrieven - was 98% van de uitstaande Berkshire aandelen aan het einde van het jaar in handen van degenen die ze aan het begin van het jaar in het bezit hadden. 

Stabiliteit

Het succes van Buffett bij het aantrekken van zulke aandeelhouders is een belangrijke reden voor het succes van Berkshire. Zo weerhield het activistische aandeelhouders ervan om het conglomeraat op te breken terwijl het groeide. Met andere woorden: managers krijgen de aandeelhouders die ze verdienen, aldus Cunningham. 

Bij Berkshire heeft deze groep aandeelhouders voor veel stabiliteit gezorgd in de laatste 50 jaar. Zij hebben met een overweldigende meerderheid tegen de trendy bestuurshervormingen op het gebied van bijvoorbeeld klimaatverandering en diversiteit van het bestuur gestemd die worden gesteund door indexfondsen. 

'Houd de wolven weg'

“Houd de wolven weg.” Dat is de uitdrukking die Buffett gebruikte op de recente jaarvergadering van Berkshire toen hij verwees naar hoe zijn aandelen langzaam zullen worden verdeeld onder liefdadigheidsinstellingen gedurende de twaalf jaar na zijn dood, terwijl zijn opvolgers Berkshire runnen met behulp van zijn waarden: vertrouwen, autonomie en decentralisatie.

De langetermijnstrategie van de hoge kwaliteit-aandeelhouders stelt beleggers in staat superieure rendementen te generen.

Er is geen bedrijf zo goed in het aantrekken van dergelijke aandeelhouders als Berkshire. Buffett en Berkshire hebben het aandeelhoudersmodel gemodelleerd en gevormd, en daarmee een erfenis geschept die van groot belang is voor zowel Berkshire als voor het Amerikaanse bedrijfsleven, stelt Cunningham.

Percentage neemt af

De toekomstige prestaties van Berkshire zullen afhangen van de vraag in hoeverre het hoge kwaliteit-aandeelhouders aan zich zal blijven binden. Hoewel bijna 80% van de aandeelhouders van Berkshire tot deze groep behoren, is dat percentage aan het afnemen. 

Momenteel is 40% van alle verhandelbare aandelen in de markt in handen van beleggers in indexfondsen, vergeleken met 15% voor hoge kwaliteit-aandeelhouders.  

Zie ook: 7 x dit vindt Warren Buffett van de crisis

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.