'Duitsland en Nederland trekken kar in eurozone'

Door Belegger.nl op 25 juni 2020 08:30 | Views: 5.801

'Duitsland en Nederland trekken kar in eurozone'

De economieën in de eurozone gaan langzaam open, maar daar lijkt volgens economen van ING alles wel zo'n beetje mee gezegd. Het blijft een beetje doormodderen, al zijn er wel verschillen tussen landen.

Hoe hebben de landen in de eurozone het gedaan tijdens de coronacrisis en de recente heropening? Die vraag staat centraal in het rapport 'Eurozone Quarterly: The gradual, but not great, re-opening', van ING.

Zoals altijd is de Europese Unie aan het doormodderen, zo concluderen de economen. De post-pandemische reactie op het herstel is weliswaar robuust geweest, en de geleidelijke heropening van de economie biedt hoop. Maar nu de normen voor sociale afstand blijven bestaan en de inflatie nog steeds laag blijft, verwacht ING een 'gematigd herstel'. 

Lees ook: Komt er nu dan wel inflatie?

Eurozone: Dieptepunt lijkt bereikt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de omvang van zijn programma voor de aankoop van obligaties vergroot, maar volgens ING econoom Peter Vanden Houte is dat niet genoeg en lijkt een verdere verhoging van het programma in de tweede helft van dit jaar “waarschijnlijk”.

Het goede nieuws is dat de meeste recente gegevens er nu op wijzen dat de recessie in de eurozone waarschijnlijk een dieptepunt heeft bereikt in april.
ING voorspelt een krimp van de eurozone economie van bijna 13% in het tweede kwartaal. De bank blijft bij zijn prognose dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) dit jaar met 8% zal dalen, gevolgd door een groei van 4,5% volgend jaar.

De ECB gaat uit van een krimp van 8,7% voor dit jaar, gevolgd door een groei van 5,2% in 2021.

Duitsland: van bezuinigingskampioen tot big spender

Onze Oosterburen hebben zich getransformeerd van bezuinigingskampioen tot big spender, aldus ING econoom Carsten Brzeski.

In de eerste fase van de crisis heeft de Duitse regering meer dan 30% van het BBP beschikbaar gesteld om de economische gevolgen van de lockdownmaatregelen op te vangen. Deze maatregelen omvatten voornamelijk garanties en leningen voor bedrijven, maar ook compensatie van inkomensverliezen voor kleine ondernemingen en freelancers.

Deze ommezwaai zal er volgens ING voor zorgen dat Duitsland waarschijnlijk een van de eerste landen zal zijn die de crisis te boven zal komen, en een van de sterkste.

Nederland: klappen vielen relatief mee

Het Nederlandse BBP is in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7% gedaald vergeleken met het kwartaal daarvoor. Hoewel deze daling in absolute termen nog steeds groot is, is deze mild in vergelijking met het gemiddelde daling van de eurozone van 3,6%.

Daar zijn twee redenen voor: de lockdown was in Nederland veel minder streng dan in andere Europese landen, en er waren goede steunmaatregelen voor burgers en bedrijven.

Toch verwacht ING econoom Marcel Klok dat de Nederlandse economie in 2020 met 6% tot 8% zal krimpen, ondanks een omvangrijk steunpakket van de overheid. Naarmate de lockdowns afnemen, wordt de economische bedrijvigheid weer hervat. Maar een volledig herstel zou pas aan het eind 2022 kunnen plaatsvinden, zo denkt ING.

België: onzeker hersteltraject

België maakt een ongekende gezondheids- en economische schok mee. In het eerste kwartaal voorspelde de Belgische centrale bank dat het BBP met 3,6% zou krimpen ten opzichte van het vorige kwartaal. Maar gezien het verlies aan economische activiteit tijdens de lockdown zal het tweede kwartaal nog slechter zijn, zo verwachten de economen van ING.

Bovendien blijkt uit de wekelijkse enquêtes van de centrale bank dat de activiteit in de privésector, ondanks de algemene versoepeling van de lockdowns, nog steeds meer dan 20% onder het normale niveau ligt.

Het hersteltraject blijft daardoor nog steeds zeer onzeker. Hoewel de Belgische economie zich in de tweede helft van dit jaar naar verwachting sterk zal herstellen, zal het volgens ING nog wel lange tijd duren voor de economie weer is teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis. De politieke instabiliteit in België, waarbij een nieuwe regering moet worden gevormd, helpt ook niet mee.

Italië: in overlevingsstand

Italië, dat zwaar is getroffen door de coronapandemie, zit volgens ING-econoom Paolo Pizzoli nog steeds in de overlevingsstand. Het was een van de eerste Europese landen waar het coronavirus uitbrak, en ging als eerste in lockdown op 8 maart.

De productie- en bouwactiviteiten werden heropend op 4 mei, de detailhandel een week later en de bars en restaurants volgden op 18 mei.

Binnenlandse reizen en inkomende stromen van EU-burgers, die cruciaal zijn voor het toerisme, zijn sinds 2 juni weer toegestaan. Het is nog te vroeg om te zien hoe het toeristische seizoen zich zal ontvouwen. Aangezien de internationale toeristenstromen nog een stuk lager zijn dan vroeger, nodigen Italiaanse ondernemers hun landgenoten openlijk uit om binnen de nationale grenzen te blijven. Dit zou weleens een redelijk defensieve strategie kunnen blijken, aldus ING.

Lees verder: Deze landen hebben de beste kaarten in het post-coronatijdperk

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.