AEX in de tweede helft

Door Nico Bakker op 2 juli 2020 08:05 | Views: 2.837

AEX in de tweede helft

De eerste helft van het beleggingsjaar zit erop, een mooi moment om de maandchart te consulteren voor een visie betreffende de tweede helft. Met veel turbulentie door naar 630+, of juist dippen naar 530+?

Ik zal de chart duiden en het meest waarschijnlijke scenario voor u schetsen.

Volatiel spel

Ik vertel u geen nieuws met de melding dat er een nogal volatiel spel wordt gespeeld door beer en stier. Het jaar werd geopend op 608, we hebben een dieptepunt gezien op 389+ en juni werd afgesloten op bijna 560 punten.

Aan turbulentie geen gebrek, leuk voor actieve beleggers, voor trendbeleggers zijn het ‘headache moves’. Maar hoe nu verder? Door de aanzwellende turbulentie is er veel ruimte voor beer en stier binnen het stijgingskanaal. Zwieren en zwaaien tussen 530+ en 630+, dat is charttechnisch mijn bevinding. Een speelveld van 100 punten.

Meten is weten

Wat zeggen de Dashboard-indicatoren? Koersvorming boven een fier oplopende gemiddeldelijn, de swingteller ofwel stappenteller op +2 en de RSI nipt boven de 50-lijn. Deze combinatie geeft een UP-status op het Dashboard, ofwel een positieve ondertoon, meer kans voor de stier dan de beer.

Diezelfde gemiddeldelijn geeft aan dat er onderin het speelveld ruimte is tot 530+ zonder dat de trend in gevaar komt. Een extra aanloop is dus wel degelijk toegestaan - even wat corrigerende berentikken tussendoor.

klik om te vergroten

Coaching voor trendbeleggers

Het maandveld van de AEX ligt er uitdagend bij voor trendbeleggers. Zij halen weer opgelucht adem na de forse coronaklap en kunnen overwegen om extra koopposities in te nemen. De grafiek rechtvaardigt dit, met daarbij de opmerking dat een eventuele dip van circa 5% ingecalculeerd moet worden in de strategie.

'Kopen op zwakte' of 'buy the dip' op een speelveld van 100 punten zou je het ook kunnen noemen.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.