12 Europese aandelen voor de tweede jaarhelft

Door Belegger.nl op 2 juli 2020 10:00 | Views: 20.953

12 Europese aandelen voor de tweede jaarhelft

Beleggers hebben de eerste zes maanden van 2020 overleefd. Voor de tweede helft van het jaar zijn er nog veel vragen over de manier waarop de uitbraak van Covid-19 zich zal ontwikkelen en de wereldeconomieën zal beïnvloeden.

Wat te doen?

Analisten van het Londense J.P. Morgan Cazenove zijn duidelijk: blijf bij defensieve en technologische aandelen. Volgens een team onder leiding van Mislav Matejka, hoofd Europese-aandelenstrategie van de bank, is de rotatie naar cyclische aandelen, gezien in mei en juni, bijna voorbij.

Cyclische aandelen hebben volgens Barron’s de neiging om beter te presteren als economieën zich herstellen. Maar Matejka verwacht dat de arbeidsmarkt in de tweede helft van het jaar zal verslechteren, en dat zal zwaar wegen op de consumentenbestedingen. Blijven over defensieve en technologische aandelen, die volgens hem nog steeds aantrekkelijk geprijsd zijn.

De beste bedrijven van Europa

Hoewel J.P. Morgan Cazenove verwacht dat de VS in de tweede helft van het jaar de toon zal zetten, heeft het hoge verwachtingen van een aantal Europese aandelen.

Neem het Duitse SAP, maker van software die volgens J.P. Morgan Cazenove van essentieel belang is voor veel ondernemingen.

Een ander voorbeeld is de Nederlandse chipmachineproducent ASML, met zijn EUV-technologie waarmee krachtigere, compacte computerchips kunnen worden gefabriceerd. Die zal ervoor zorgen dat het bedrijf niet zo'n last gaat hebben van de verzwakte consumentenmarkt, voorspelt de bank.

In de consumentengoederensector is J.P. Morgan Cazenove het meest onder de indruk van het Britse Reckitt Benckiser, vanwege zijn "veerkrachtige winstmarges en sterke top- en bottom-line-groei" en het Zwitserse Nestlé dat altijd goed presteert, een mooi assortiment heeft en een dividendrendement van ruim 2,5%.

Matejka raadt de Franse voedingsgigant Danone aan voor in een defensieve portefeuille die tegen een stootje kan in het huidige moeizame economische klimaat, terwijl British American Tobacco op de lijst is gezet vanwege de bescheiden koers-winstverhouding van 12,5.

In het zorgsector raadt J.P. Morgan Cazenove het Zwiterse Roche en het Britse AstraZeneca aan omdat ze beide een sterke pijplijn hebben voor geneesmiddelen. Het Deense Novo Nordisk staat ook op de lijst, mede vanwege positieve data uit de eindstadia van klinische onderzoeken naar een aantal nieuwe medicijnen.

Nutsbedrijven kunnen uiteraard niet op de lijst ontbreken. Het team van Matejka raadt het Italiaanse Enel en het Franse Engie aan, omdat deze bedrijven beide zullen profiteren van Europese energietransitieplannen.

National Grid (NGG) in het Verenigd Koninkrijk is ook een favoriet van de bank, vanwege het duurzame dividend van 5% en omdat Britse regelgeving het bedrijf beschermt tegen al te ernstige gevolgen van de coronapandemie.

Zie ook: BlackRock positief over Europese aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.