‘ETF’s zullen geen crash veroorzaken’

Door Belegger.nl op 3 juli 2020 09:00 | Views: 4.001

‘ETF’s zullen geen crash veroorzaken’

Beleggers zijn nerveus. De markt is volatiel en er is onzekerheid rond corona, renteniveaus en handelsbetrekkingen. Volgens sommige marktcommentatoren kunnen indexfondsen en ETF’s zelfs de aanleiding zijn voor een volgende bearmarkt.

Maar volgens Wim van Zwol, Head of Benelux and Nordics bij Vanguard Asset Management, is dat onzin. “De opkomst van index-fondsen en ETF’s is volgens mij juist een van de meest positieve ontwikkelingen voor beleggers van de afgelopen 40 jaar”, zo schrijft hij in een opiniestuk. 

'Indexfondsen hebben er niets mee te maken'

“Het succes van deze fondsen maakt het kennelijk aantrekkelijk om spanningen in de markt aan indexbeleggen te wijten. Wat de oorzaak van een echte bearmarkt ook kan zijn, indexfondsen hebben er niets mee te maken.” 

Van Zwol noemt daar drie redenen voor.

1. Beleggers dumpen ETF’s niet in volatiele tijden

“Een veel voorkomend argument is dat indexbeleggers bij het eerste teken van een marktdaling hun beleggingen liquideren en de markten verder naar beneden trekken. Het tegendeel is echter waar.”

“Tijdens de bearmarkten van 2000-2002 en 2008-2009 verkochten beleggers hun indexfondsen niet – er was juist een aanzienlijke instroom. Een verklaring hiervoor is dat beleggers indexfondsen tijdens onvoorspelbare tijden als relatief veilig beschouwen.”

2. ETF’s zijn geen aanjagers van volatiliteit

“De populariteit van indexbeleggen is sterk toegenomen, waarbij beleggers de laatste 20 jaar vooral ETF’s kozen. Sommige marktcommentatoren stellen dat ETF’s voornamelijk worden gebruikt voor speculatieve handel en daardoor prijsvolatiliteit in de hand werken.”

“Ze vormen echter maar een klein deel van de totale markt, volgens Morningstar ongeveer 13% van de wereldwijde beleggingen in 2017. En door de manier waarop de ETF-handel is gestructureerd, hebben de meeste transacties geen directe invloed op de prijs van de onderliggende beleggingen. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat ETF’s bijdragen aan prijsschommelingen.” 

3. Bearmarkten zijn van alle tijden

"Beurscrashes, volatiliteit en bearmarkten bestaan al veel langer dan indexfondsen. De misschien wel meest beruchte beurscrash in de geschiedenis, die van 1929, vond 40 jaar eerder plaats dan de lancering van het eerste indexfonds. De crash van '29 ontstond, net als bijna alle andere marktcrashes, door een combinatie van een negatieve katalysator – zoals een macro-economische schok of speculatieve zeepbel - en beleggerspaniek."

"Meer recent bevestigen de dot-com-zeepbel en de financiële crisis van 2008 dat er geen relatie bestaat tussen de groei van indexbeleggen en bearmarkten. Beleggingen in indexfondsen en ETF’s stegen in deze crises, terwijl de aandelenmarkt zonder aantoonbare samenhang bleef plussen en minnen." 

Kortom: volatiliteit was al onderdeel van het leven lang voordat indexfondsen en ETF’s bestonden - en markten zullen altijd turbulente periodes kennen, zo besluit Van Zwol.

Lees verder: 7 redenen voor turbulentie op de beurzen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.