Warren Buffetts portefeuille bestaat voor bijna de helft uit Apple

Door Belegger.nl op 9 juli 2020 10:45 | Views: 10.254

Warren Buffetts portefeuille bestaat voor bijna de helft uit Apple

Veel beleggers zweren bij diversificatie van hun aandelenportefeuille. Maar Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle belegger, is een andere mening toegedaan.

Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft een aandelenportefeuille met een totale waarde van 214 miljard dollar. Daarvan is volgens The Motley Fool meer dan 91 miljard dollar belegd in een zeer bekend bedrijf: techreus Apple.

Hoewel het Orakel van Omaha de afgelopen tien jaar minder goed heeft gepresteerd dan de S&P 500-index, spreekt zijn staat van dienst op de echt lange termijn (55 jaar) voor zich.

Volgens de jaarlijkse aandeelhoudersbrief van Berkshire Hathaway is de S&P 500 in de afgelopen 55 jaar herbelegd met 19.784% gestegen. De marktwaarde per aandeel Berkshire Hathaway is in dezelfde periode echter met maar liefst 2.744.062% toegenomen.

Diversificatie is voor sukkels

Buffett is nooit een voorstander geweest van diversificatie. Volgens hem is het bescherming tegen onwetendheid. Met andere woorden: als u weet wat u doet als belegger is het niet nodig om uw portefeuille te diversifiëren buiten uw belangrijkste investeringen.

Het is de laatste jaren niet ongebruikelijk geweest dat Berkshire Hathaway meer dan 80% van zijn belegd vermogen verspreid had over slechts drie sectoren, of bijna tweederde van het belegd vermogen in vier of vijf bedrijven had zitten.

Verschoven verhoudingen

Door de ongekende volatiliteit van dit jaar op de beurzen als gevolg van de coronapandemie zijn de verhoudingen nu echter buiten alle proporties. Op dit ogenblik bestaat maar liefst 43% van de portefeuille van Berkshire Hathaway, dat in 46 verschillende bedrijven is belegd, uit aandelen Apple.

Hoe is Apple uitgegroeid tot zo'n groot onderdeel van de beleggingswereld van Buffett? Een deel van de verklaring ligt in de investeringsstrategie van Buffett, en een deel in Apple zelf.

Strategie uit Omaha

Buffett is een fan van bedrijven met duurzame concurrentievoordelen, een goede naamsbekendheid en een sterk managementteam. Apple heeft ze alledrie.

Apple is een dominante speler op de Amerikaanse markt voor smartphones, met volgens gegevens van GlobalStats een marktaandeel van 58%. Verder wordt het bedrijf al negen jaar zeer vakkundig geleid door Tim Cook, die de scepter overnam nadat oprichter Steve Jobs opstapte omdat hij ongeneeslijk ziek was. Onder Cooks leiderschap is het aandeel Apple, inclusief de uitgekeerde dividenden, met 688% in waarde gestegen.

En dan is er nog het aandeelhoudersrendementsprogramma van Apple. Apple is bereid geweest om tegen uitzonderlijk lage tarieven geld te lenen om eigen aandelen terug te kopen, een strategie die Buffett volledig onderschrijft.

Een topbedrijf

Maar dat is niet het hele verhaal. Apple heeft zich in de loop der jaren onderscheiden van andere techbedrijven door zijn constante innovaties, zoals tabletten en smartwatches, die telkens nieuwe kopers trekken en mensen aan het i-ecosysteem binden. Tegelijkertijd maakte een verschuiving van de focus van producten naar diensten het bedrijf daar minder afhankelijk van.

Apple heeft de afgelopen jaren een uitzonderlijke prestatie geleverd, Buffett doet goede bedrijven nooit van de hand, en zo maakt Apple nu 43% uit van de Berkshire Hathaway-portefeuille.

Lees ook: 'Passiviteit Warren Buffett komt door zijn leeftijd'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.