Berengevaar bij Nokia

Door Nico Bakker op 9 juli 2020 08:40 | Views: 4.932

Berengevaar bij Nokia

Op mijn speurtocht naar interessante en spannende charttechnische situaties viel mijn oog op de weekkaart van Nokia. Wat een spanning, sensatie en titanenstrijd, waarin binnenkort moet blijken wie als overwinnaar de arena verlaat. Ik zet mijn geld op de beer.

Dalende trend

Er is al geruime tijd sprake van een dalende trendfase, getuige de serie lagere toppen en lagere bodems onder een fier dalende gemiddelde lijn. Kenmerkend is zo nu en dan een forse berentik, opgevolgd door een felle tegenreactie van de stier.

Dat zijn interessante bewegingen voor swingtraders, maar voor trendbeleggers is er weinig eer te behalen.

Onlangs werd er rond 2+ wederom een stevige countertrendbeweging ingezet, die nu dreigt op te drogen bij de SMA lijn-rond €3,75.

Dit is de ideale plek op de chart om te toppen, om daarna de beren de gelegenheid te geven de dalende trend een nieuwe impuls te geven. Maar gaat dit laatste ook gebeuren?

Berendreiging

De candle van deze week kleurt vooralsnog zwart, zelfs als Bearish Engulfing patroon, waarbij de swingteller in het rood schiet en de RSI neerwaarts knikt.

Ook kan worden vastgesteld dat de rode strepen op 4+ en 4,12 als weerstanden blijven liggen. De bulls verslappen aanzienlijk, de beren dreigen het stokje over te nemen.

Onder circa €3,60 zullen ze de nekslag uitdelen om vervolgens verder te zakken richting de 3,0-zone en mogelijk nog lager. Het berengevaar ebt weg als er een witte candle verschijnt op de SMA lijn.

Coaching voor trendbeleggers

Voor trendbeleggers is er een uitermate spannende strijd gaande, want als de berendruk daadwerkelijk aanzwelt zijn voor hen weer geen koopkansen.

Mochten de bulls zich daarentegen aanzienlijk vermannen en in staat zijn om een witte candle te produceren boven €3,75 en aansluitend de rode strepen te passeren, dan breekt een nieuwe uptrend aan. Maar dit laatste is vooralsnog het minst waarschijnlijke scenario.

 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.