China in your hand?

Door Martine Hafkamp op 13 juli 2020 08:05 | Views: 3.631

China in your hand?

De Chinese staatspublicatie Shanghai Securities nieuws meldde onlangs dat er meer en meer tekenen zijn dat er een gezonde bullmarket gaande is in China. Voor beleggers is het een duidelijk signaal dat de Chinese overheid zich achter de beurs heeft geschaard. Het had de grootste dagwinst op de Chinese beurzen in vijf jaar tot gevolg.

Met de totale koerswinst dit jaar verslaat de Chinese aandelenindex de S&P 500-index ruimschoots. De Chinese technologie-index van Shenzhen laat zijn Amerikaanse tegenhanger Nasdaq eveneens achter zich. ’s Werelds tweede economie lijkt zich daarmee als eerste van de grote economieën op te heffen uit het coronamoeras.

De CSI 300 is overigens nog niet terug op het oude topniveau uit 2015. Toen reikte de CSI tot 5.353 punten, (nog) ruim boven de huidige stand.

Economisch herstel

De beurskoersen worden mede ondersteund door de stilaan beter wordende macro-economische cijfers. Zo steeg de inkoopmanagersindex voor de dienstverlening, bijgehouden door Caixin/Markit, naar een stand van 58,4. Dat was behoorlijk veel hoger dan het dieptepunt van 26,5 uit februari, toen de coronacrisis China nog volop in zijn greep had.Een stand van boven de 50 duidt op groei en 58,4 was zelfs de hoogste stand in tien jaar.

Hoewel de economie zich dus lijkt te herstellen blijft er ook ruimte voor terughoudendheid. Zo stijgt de werkloosheid al vijf maanden op rij en is het consumptieniveau van de Chinezen nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis. Zelfs wanneer de bedrijfswinsten in China in de tweede helft van het jaar met 10 procent zouden stijgen, blijven ze onder het niveau van vorig jaar.

Efecten van verruiming

De economie herstelt zich dus wel maar is nog niet terug op het oude niveau. Op korte termijn lijken vooral het zeer ruime monetaire en fiscale beleid van de Chinese autoriteiten een belangrijke motor van deze rally.

Zo verruimde de centrale bank dit voorjaar de kredietmogelijkheden fors om het economisch herstel te ondersteunen. Lokale Chinese banken kregen een vergunning om in aandelen te handelen en de Chinese particuliere belegger weet de weg naar de beurs weer te vinden. Ook brokers uit Hong Kong maken melding van toenemende buitenlandse interesse voor beleggen in Chinese aandelen.

Rally door liquiditeiten gedreven

De rally lijkt dus niet zozeer door oplopende bedrijfswinsten als wel door een golf van nieuwe liquiditeiten gedreven te worden. Het bedrag aan uitstaande margeverplichtingen, nodig wanneer beleggers aandelen kopen met geleend geld, is opgelopen tot 164 miljard dollar, het hoogste niveau sinds januari 2016.

Tevens is het opvallend dat de A/H-premie, het verschil in prijs tussen dezelfde bedrijven met een notering in Hong Kong en op het vasteland, de afgelopen maand fors is gestegen. Dezelfde aandelen zijn aan de beurzen op het vasteland gemiddeld 35 procent duurder dan in het voor grote internationale beleggers meer toegankelijke Hongkong.

Staatsbubbel?

Is hier sprake van een nieuwe Chinese zeepbel? Misschien. Chinese aandelen zijn echter veel minder duur dan hun Amerikaanse soortgenoten. Voor Chinese aandelen betalen beleggers gemiddeld 15 keer de winst. In de Verenigde Staten betalen beleggers gemiddeld maar liefst 21 keer de winst.

Bovendien stelt de huidige rally in Chinese aandelen nog niet veel voor in verhouding met eerdere rally’s. In 2015 verdubbelden de koersen in negen maanden tijd. In de bullmarket van 2006-2007 vervijfvoudigde de index zelfs.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Maar wanneer staatsmedia het kopen van aandelen gaan aanprijzen moeten beleggers wel op hun hoede zijn. Het is alsof de Amerikaanse Federal Reserve of de ECB roept dat het tijd wordt aandelen te kopen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.