'Goede redenen om Europese aandelen te kopen'

Door Belegger.nl op 15 juli 2020 15:55 | Views: 7.803

'Goede redenen om Europese aandelen te kopen'

Europese aandelen lopen weliswaar wat achter bij de Amerikaanse markten, maar volgens experts biedt de regio kansen nu die zich herstelt van de coronacrisis.

De pan-Europese Stoxx 600-index is volgens CNBC sinds de coronacrash van medio maart met bijna 32% gestegen, maar staat nog steeds 12% lager dan begin dit jaar. Ter vergelijking: de Amerikaanse S&P 500-index is in dezelfde periode met 42% gestegen, en staat nu iets meer dan 2% lager dan op 1 januari.

Europese aandelen in trek

Volgens Tom Stevenson, directeur beleggingen van Fidelity Personal Investing, zijn Europese aandelen de afgelopen maanden in trek. "De regio lijkt met succes door de Covid-19-crisis te komen dankzij een combinatie van lockdowns en uitgebreide steun van de overheden en de centrale bank."

Volgens Athanasia Kokkinogeni, senior analist voor West-Europa bij adviesbureau DuckerFrontier, zullen Duitsland en landen in Centraal-Europa sneller herstellen dan de rest van Europa. Dat komt omdat deze landen minder blootgesteld zijn aan toerisme en meer leunen op productie.

Kansrijke sectoren

In heel West-Europa zullen informatietechnologie, geneesmiddelen, supermarkt- en drogisterijartikelen, financiën en verzekeringen in 2020-2021 kansen bieden, volgens Kokkinogeni.

Mijnbouw, duurzame goederen, transportmiddelen, de bouwsector en de horeca daarentegen zullen nog tot eind 2020 veel last hebben van de coronapandemie.

Er zijn een aantal trends te onderscheiden.

Marktleiders: Amadeus

Kevin Thozet van de Franse vermogensbeheerder Carmignac meldt dat zijn bedrijf onlangs Amadeus, een Spaanse IT-leverancier voor de wereldwijde toerisme-industrie, heeft toegevoegd aan zijn portefeuilles.

Het aandeel heeft de afgelopen jaren sterk gepresteerd, maar verloor de helft van zijn waarde tijdens het hoogtepunt van de crisis, toen wereldwijde reisbeperkingen het toerisme tot stilstand brachten.

Volgens Thozet zijn er slechts enkele andere bedrijven in de VS actief op hetzelfde gebied als Amadeus. Een wereldmarktleider met weinig concurrentie is voor hem een aantrekkelijke belegging.

Technologie

Een duidelijke trend die door de pandemie is versneld, is de bredere toepassing van technologie in het dagelijks leven. De Verenigde Staten en Azië zijn de grootste markten voor technologieaandelen, maar Europa biedt ook kansen in deze sector, aldus Marcus Morris-Eyton, fondsbeheerder Europese aandelen bij Allianz Global Investors.

Technologie is de grootste sector in de Europese fondsen van Allianz GI, dat onder meer heeft belegd in ASML, het Duitse softwarebedrijf SAP en online mode-imperium Zalando. Ook de andere bedrijven in portefeuille zijn volgens Morris-Eyton voornemens te blijven investeren in IT en digitalisering.

Duurzaamheid

Martin Todd, mede-portefeuillebeheerder bij Federated Hermes, vermoedt dat de pandemie de trend naar duurzaam beleggen heeft versneld. Hij suggereert dat er bij beleggingen steeds meer rekening wordt gehouden met sociale, milieu- en governance-factoren, bijvoorbeeld door te letten op hoe bedrijven zich tijdens de pandemie hebben gedragen richting hun personeel en klanten.

Todd meldde dat het Ierse bouwmaterialenbedrijf Kingspan Group onlangs is toegevoegd aan het Impact Opportunities-fonds dat hij mede beheert. De aandelenkoers van het bedrijf, dat onder meer isolatiemateriaal maakt voor gebouwen, is gedaald tijdens de meest volatiele handelsperiodes dit jaar.

Daarom Europa

Volgens Todd kan een onbetwistbaar groen bedrijf als Kingspan profiteren van de Europese Green Deal, die ten doel heeft het handelsblok tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Volgens Stevenson van Fidelity Personal Investing is ook nergens meer keus in duurzame bedrijven dan in Europa.

Een andere reden om in Europese aandelen te beleggen is de geografische diversiteit van de inkomstenstromen die bedrijven in de regio bieden, redeneerde de laatste.

Twee derde van de verkoop van Amerikaanse bedrijven vindt plaats in de VS, maar slechts eenderde van de omzet van Europese ondernemingen komt uit de thuismarkt, aldus Stevenson. Hij voegt eraan toe dat diversificatie belangrijk is in een onzekere wereld.

En hoewel Europese aandelen niet goedkoop zijn na hun recente opleving, zijn de waarderigen in de ogen van Stevenson nog steeds redelijk en vergelijkbaar met die van Japanse aandelen. Vergeleken met aandelen van Amerikaanse bedrijven zijn de Europese goedkoop.

Lees ook: 12 Europese aandelen voor de tweede jaarhelft

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.