El-Erian: pas portefeuille nu aan voor de komende dip

Door Belegger.nl op 16 juli 2020 14:20 | Views: 11.740

El-Erian: pas portefeuille nu aan voor de komende dip

Beleggers kunnen maar beter stoppen met aandelen kopen tegen koersen die niets meer met de realiteit te maken hebben - voordat het te laat is, waarschuwt de befaamde econoom Mohammed El-Erian.

We hebben nu te maken met een uitzonderlijke liquiditeitsgolf die vrijwel alle activaprijzen heeft doen stijgen, maar binnen een paar maanden kan de focus verschuiven naar een algemene prijscorrectie en wanbetalingen door individuen, volgens de voormalige topman van fondsbeheerder Pimco in de Financial Times. Dat schrijft MarketWatch.

'Beleggers zijn te zorgeloos'

Volgens El-Erian, de belangrijkste economische adviseur van Allianz, is de financiële stress die covid-19 veroorzaakt nog lang niet voorbij. Hij ziet verontrustende tekenen: bedrijven in de VS gaan aan de lopende band failliet, overal verdwijnen banen en steeds meer huishoudens lopen achter met de huur.

Beleggers zijn te zorgeloos, vindt El-Erian. "Sommigen gaan nog steeds uit van een scherp, V-vormig herstel waarbij een vaccin of groepsimmuniteit snelle hervatting van de normale economische activiteit mogelijk maakt", schreef hij. "Anderen rekenen op meer steun van regeringen, centrale banken en internationale organisaties."

'Het is nog niet te laat'

Het is volgens El-Erian nog niet te laat voor beleggers om hun portefeuilles aan te passen voor de moeilijke tijden die voor ons liggen.

"In plaats van activa te kopen met waarderingen die niet zo veel meer te maken hebben met de onderliggende bedrijfs- en economische fundamenten, moeten beleggers letten op de herstelwaarde van hun activa," zei hij. El-Erian verwees daarbij naar Millennials die de koersen meedogenloos omhoog hebben geduwd en nogal zelfingenomen zijn geworden.

Tweeledige strategie

Terwijl veel kleine beleggers nog steeds inzetten op riskante beleggingen, zijn een aantal professionele investeerders volgens El-Erian juist bezig om geld klaar te zetten voor een tweeledige investeringsstrategie.

Die komt op het volgende neer: beleggen in solide bedrijven mochten de koersen flink dalen tijdens een beurscorrectie, en het aanbieden van een 'goed gestructureerde reddingsfinanciering' voor failliete bedrijven die willen reorganiseren en herstellen.

Bedriegelijk aantrekkelijk

"Liquiditeitsgedreven rally's zijn bedrieglijk aantrekkelijk en leiden vaak tot het nemen van buitensporige risico's. Dit keer staan de retailbeleggers centraal", zei El-Erian. Die delen dat sentiment niet. De Dow Jones, de S&P 500-index en de technologie-zware Nasdaq stegen gisteren allemaal.

Lees meer: Waarom El-Erian zijn geld nog even aan de zijlijn houdt

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
0
Volgens mij gaat die man dit jaar nog gelijk krijgen ! Zakken met honderden punten doet een AEX meestal als een dief in dec nacht (binnen enkele dagen max).
k2es
0
Nooit van die man gehoord, dus zo beroemd is die niet. Onheilsprofeten heb je altijd, volgens sommigen zou de wereld nu niet meer bestaan, dus ik hecht niet veel waarde aan hun voorspellingen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.