21 Europese aandelen die coronaproof zijn

Door Belegger.nl op 28 juli 2020 08:30 | Views: 13.901

21 Europese aandelen die coronaproof zijn

De angst voor een tweede virusgolf hangt boven de markt. De Amerikaanse zakenkrant Barron's selecteerde 21 Europese aandelen die goed gepositioneerd zijn om een opleving van de pandemie te doorstaan.

Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt nog steeds toe. In de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika worden twijfelachtige records gevestigd. In Europa lijkt het virus redelijk onder controle, maar ook hier ontstaan geregeld nieuwe brandhaarden.

Het verdere verloop van de pandemie is lastig te voorspellen. Het is daarom verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille rekening te houden met een mogelijke nieuwe virusgolf.

Drie selectiecriteria

Barron's ging in de Europe 600-index op zoek naar aandelen die naar verwachting goed bestand zijn tegen een opleving van de pandemie en die de komende jaren verdere groei kunnen realiseren.

Hiervoor selecteerde de redactie aandelen die de eerste virusgolf met relatief weinig kleerscheuren hebben doorstaan. Het gaat hierbij om bedrijven die hun beurskoers tussen 19 februari en 23 maart (toen het virus in Europa fors toesloeg) met maximaal 15% hebben zien dalen, tegen een val van 35% van de Stoxx 600-index.

Unilever

Een van de bedrijven die aan dit criterium voldoet is Unilever. De levensmiddelenfabrikant zag de koers destijds met 15% omlaag denderen. Dat lijkt fors, maar Unilever behoort hiermee wel tot de 7,5% best presterende aandelen uit de brede Europese aandelenindex.

In de lijst van 21 best gepositioneerde aandelen staat slechts één fonds dat tijdens de beursmalaise in februari en maart droge voeten heeft gehouden.

Het tweede criterium is dat de aandelen sinds 23 maart op winst staan. Bedrijven die van de crisis hebben geprofiteerd, maar sindsdien zijn teruggevallen, zoals de Britse supermarktketen Sainsbury, worden er zo uitgefilterd.

Tot slot worden bedrijven die handelen tegen meer dan 25 keer de toekomstige winstverwachting uitgesloten.

Drie Nederlandse namen

De lijst bevat maar liefst vijf Zweedse aandelen en slechts één Duits (Siemens) en één Frans (SEB) fonds. Belgische aandelen ontbreken. Nederland is relatief goed vertegenwoordigd, met drie aandelen:

  • Vopak
  • KPN
  • Unilever

Dit is de volledige lijst:

 

In het rijtje staat ook een aandeel dat de laatste tijd nogal in de spotlights staat: farmaconcern AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford bezig is met de ontwikkeling van een coronavaccin. Dit aandeel zat de afgelopen weken flink in de lift.

Lees ook: Analisten voorspellen daling Europese aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.