5 redenen om in Europese aandelen te beleggen

Door Belegger.nl op 30 juli 2020 13:20 | Views: 6.673

5 redenen om in Europese aandelen te beleggen

Europese aandelen hebben op de langere termijn een relatief hoge correlatie met Amerikaanse. Maar Morgan Stanley ziet voor hun op de VS gerichte klanten op kortere termijn in Europa aantrekkelijke kansen voor spreiding en risicobeperking, met name nu Amerikaanse aandelen zo volatiel zijn.

Volgens de Amerikaanse zakenbank is het normaal als 5% tot 15% van de portefeuille wordt toegewezen aan Europese aandelen. Die hebben de afgelopen tijd (1, 3, 5 en 10 jaar) wel significant minder gepresteerd dan de S&P500.

Veel beleggers zijn volgens USNews bang dat deze trend aanhoudt. Waarom zouden ze dan toch beleggen in Europese aandelen?

1. Andere sectorwegingen

In de VS ligt er een grotere nadruk op de techsector, terwijl Europa een hogere blootstelling kent aan de sector gezondheidszorg. Daarnaast wegen de sectoren energie en materialen veel zwaarder in Europese indices.

De grootste sectoren in de S&P 500 zijn informatietechnologie (27,5%), gezondheidszorg (14,6%), consumentengoederen (10,8%) en communicatiediensten (10,8%). De grootste sectoren in de MSCI Europe zijn gezondheidszorg (16,5%), financiële sector (15,1%), consumentengoederen (14,8%) en de industriële sector (13,4%).

De energie- en materiaalsectoren wegen veel zwaarder in de MSCI Europe met respectievelijk 4,7% en 7,6%, tegen 2,8% en 2,5% voor de S&P500. De sectoren die in Europa zwaarder wegen zijn meer verbonden met de oude economie, zoals gezondheidszorg, industrie en defensieve consumentenaandelen.

2. Betere inflatiehedge

De concentraties in verschillende sectoren zijn belangrijk bij het afdekken van inflatierisico. Europese aandelen bieden een betere hedge. De afgelopen 10 jaar steeg de S&P 500 gemiddeld 2,4% en de MSCI Europe gemiddeld 4,3% voor elke procent die de Amerikaanse consumentenprijzenindex op jaarbasis omhoog ging.

3. Hoger dividendrendement

Beleggers die inkomen zoeken, kiezen voor aandelen met hogere dividendrendementen. Dat ligt in Europa met 2,73% hoger dan in de S&P500 (1,86%). Daarnaast ligt de koerswinstverhouding in Europa gunstiger dan in de VS (15,86x tegen 22,22x).

4. Rijkere energiemix

De energiemix van Europese nutsbedrijven kent meer variatie dan in de VS, omdat zonne- en windenergie een grotere rol spelen.

5. Diversiteit aan culturen, structuren en kaders

Europa combineert naast verschillende culturen ook diverse marktstructuren en regelgevingskaders. Die zijn specifiek per land en bieden daarom kansen met verschillende karakteristieken en risicoprofielen.

Europa huisvest wereldmarktleiders op het gebied van consumentengoederen, energie en gezondheidszorg. Daaronder zijn veel financieel stabiele bedrijven met een goede, reeds lang gevestigde naam waarmee diversificatie en waarde aan een portefeuille kan worden toegevoegd.

Daarnaast bewijst West-Europa in de coronapandemie samen te kunnen werken en is de regio behoorlijk effectief in het bestrijden van het virus.

Lees ook: 21 Europese aandelen die coronaproof zijn

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.