'Goudmijnaandelen nog steeds ondergewaardeerd'

Door Belegger.nl op 31 juli 2020 10:35 | Views: 7.033

'Goudmijnaandelen nog steeds ondergewaardeerd'

Met de goudprijzen op recordhoogte zijn er aantrekkelijke beleggingskansen in goudmijnaandelen. Beleggers moeten wel altijd een kritisch oog houden op of deze bedrijven gedisciplineerd blijven in hun bedrijfsvoering.

Niettemin zijn de aandelen uitzonderlijk ondergewaardeerd, zowel absoluut gezien als relatief ten opzichte van de goudprijs, stelt John Hathaway van Sprott Asset Management in gesprek met Bloomberg Business.

Op het juiste moment toehappen

Hij maakt een vergelijking met honkbal. "De discrepantie tussen de goudprijs en de waardering van mijnbouwaandelen veroorzaakt een ‘fat pitch’, een term uit het honkbal. Lang wachten op de perfecte bal, om die vervolgens het stadion uit te slaan."

Zo kunnen beleggers profiteren van die discrepantie en grote winsten boeken als ze op het juiste moment toehappen, zegt hij.

Valkuilen

Toch zijn beleggers voorzichtig met mijnbouwaandelen, gezien ervaringen in het verleden. Toen maakten mijnbouwers de fout om te veel uit te geven, waardoor miljarden aan aandeelhouderswaarde in rook opging.

Nu is men extra alert op de kapitaalallocatie en kapitaalinvesteringen, opdat fouten uit het verleden vermeden worden.

Discipline wordt beloond

De resultaten van mijnbouwbedrijven zullen wel negatief beïnvloed worden door de coronacrisis. Daardoor zijn operationele processen verstoord. Dat maakt het er niet eenvoudiger op om de resultaten op waarde te schatten.

De mijnbouwbedrijven die gedisciplineerd blijven, zullen eruit springen en beloond worden. Goudbedrijven die cashflow oogsten, schulden terugbetalen, dividenden verhogen en kapitaal toewijzen met een hoog rendement, moeten worden beloond, vindt analist Josh Wolfson van RBC.

klik om te vergroten

Wolfson tipt Kinross Gold en B2Gold. Minder enthousiast is hij over Iamgold , Agnico, Newmont en Pan American Silver.

Unieke – maar voorbijgaande - kans

Lage waardering, sterke financiën en goede winstvooruitzichten vormen samen een zeer aantrekkelijke investeringscase voor de goudmijnbedrijven, vindt Hathaway.

Een ‘fat pitch’ is een gouden kans, vergelijkbaar met het oppikken van een grote trendverandering op de financiële markten. Dergelijke kansen komen niet vaak voor. Ze moeten serieus worden genomen.

Lees ook: 7 spannende goudmijnaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.