Recordprijzen voor goud: hoe te profiteren?

Door Belegger.nl op 6 augustus 2020 10:15 | Views: 8.823

Recordprijzen voor goud: hoe te profiteren?

De goudprijs slechtte deze week voor het eerst de magische grens van 2000 dollar per troy ounce. U kunt goud kopen, maar ook beleggen in mijnbedrijven - die zijn vaak nog ondergewaardeerd, en hun kosten blijven gelijk terwijl de winsten nu oplopen.

Marketwatch zette vijf zaken op een rij waarop u moet letten bij de aankoop van goudmijnaandelen. Het baseerde zich daarbij op advies van de vermaarde goudanalist Caesar Bryan, die al 26 jaar met veel succes het Gabelli Gold Fund runt.

Volg succesvolle fondsmanagers

Omdat veel goudmijnbedrijven klein zijn, is goed leiderschap van groot belang. Als je een redelijk solide manager hebt, ben je al een heel eind op de goede weg volgens Bryan, die de voorkeur geeft aan topmanagers met expertise op drie gebieden: financiën, mijnbouwtechniek en geologie.

Verder is goede kostenbeheersing van groot belang. En pas op voor mensen die gouden bergen beloven.

Er zijn drie bedrijven die aan de criteria van Bryan voldoen: Newmont, Barrick Gold en Agnico Eagle Mines.

Verder onderscheidt Bryan de volgende drie bedrijven van de rest vanwege de kwaliteit van de activa: Alamos Gold (met het oog op toekomstige cash flow en dividenduitkeringen), Kirkland Lake Gold (vanwege hoogwaardige activa met een ondergewaardeerd potentieel in Australië en Canada) en Teranga Gold, dat kwaliteitsactiva in Senegal heeft gekocht van Barrick Gold.

Omdat de meeste beleggers geen mijnbouwexperts of geologen zijn, is het veiliger om te investeren in bedrijven met bewezen goudreserves, in plaats van in exploratiebedrijven in de beginfase.

Beleg in royaltybedrijven

Investeren in royaltybedrijven is een geweldige manier om blootstelling aan goud en mijnbouwbedrijven te krijgen met weinig risico's. Dergelijke ondernemingen verhuren land aan gouddelvers. In ruil daarvoor ontvangen ze huur, en krijgen ze een deel van de opbrengst tegen een van te voren afgesproken prijs.

Een goed royaltybedrijf heeft blootstelling aan tientallen mijnen en bedrijven, wat een grote diversificatie oplevert.

Het fonds van Bryan heeft zoals gezegd een grote positie in het schuldenvrije Franco-Nevada. Een andere favoriet: Wheaton Precious Metals.

Check wat het royaltybedrijf heeft gekocht

Een tip om de kwaliteit van de mijnbouwactiva van een bedrijf in te schatten: check of een goed royaltybedrijf een deel van de productie heeft gekocht. Dat betekent immers dat de experts van het royaltybedrijf de kwaliteit, de reserves en de winningskosten goedkeuren.

Franco-Nevada publiceert een gedetailleerde beschrijving van zijn royalty-portefeuille. Deze bestaat onder meer uit de mijnen van Barrick, Kirkland, Newmont, Teranga, Alamos Gold, AngloGold Ashanti en Pan American Silver.

Probeer politiek risico te vermijden

Politieke instabiliteit of een andere vorm van turbulentie in een gastland kunnen de activiteiten van uw mijnbouwbedrijf verstoren, of zelfs nationaliseren.

Er zijn geen vaste regels, maar wees over het algemeen voorzichtig met mijnbouwbedrijven die actief zijn in Rusland en Venezuela. Zuid-Afrika heeft veel mijnen die op grote diepte liggen, dus daar zijn meer veiligheidsproblemen. Er kan daar ook een tekort aan electriciteit zijn.

Kopen en chillen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel handelen daar over het algemeen niet veel beter van worden. Bij beleggen is een van de sleutels simpelweg geduld, volgens Bryan, die acht van zijn tien grootste posities meer dan vijf jaar geleden voor het eerst heeft gekocht. "We geven onze investeringen veel tijd."

Lees verder: Tips voor beleggen in goud

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.