Bitcoin verovert plek als veilige haven

Door Belegger.nl op 14 augustus 2020 14:30 | Views: 5.744

Bitcoin verovert plek als veilige haven

Bitcoin koerst momenteel boven de 11.500 dollar, het hoogste niveau in meer dan een jaar. De koers is dit jaar met meer dan 60% gestegen, sinds het dieptepunt in maart zelfs met meer dan 180%. Vooral jongere beleggers stappen in.

Wat stuwt de koers zo omhoog? Experts wijzen naar de zwakke dollar. Men ziet het als een vlucht naar zekerheid – al blijft dat natuurlijk een relatief begrip. Beleggers zien de bitcoin vooral als een hedge tegen een dalende dollar, aldus CNN.

Zorgen over hacks en beveiliging maken de digitale munt minder aantrekkelijk voor het grote publiek. Daarom hebben sommige experts hun reserves over verder opwaarts potentieel voor de cryptovaluta. Vroeg of laat zullen institutionele beleggers hun winst willen nemen, waardoor de opmars kan stokken.

Inflatiehedge

De bitcoin heeft steun gekregen doordat de recente maatregelen van de Fed kunnen leiden tot hogere inflatie. Prijzen stijgen al. De groothandelsprijzen zijn in juli in de VS al meer gestegen dan verwacht.

Hogere inflatie verzwakt de dollar verder en duwt de obligatierente omlaag, wat positief kan zijn voor bitcoin, denkt Nick Cowan van GSX Group.

Alternatief voor de dollar

De opmars van bitcoin loopt in de pas met de stijgende goudprijzen. Het is volgens Will Rhind (GraniteShares) hetzelfde verhaal. Beleggers zijn op zoek naar alternatieven voor aandelen, obligaties en de dollar.

Bitcoin heeft zich intussen opgeworpen als zo'n alternatief. Volgens James Putra (TradeStation) zien met name beleggers onder de veertig dat zo. Het is echter de vraag of de bitcoin ooit zo populair zal worden als goud. Daarvoor is de cryptovaluta toch te volatiel en mist die de aantrekkingskracht van het edelmetaal.

De bitcoinbalans - een nieuwe trend

MicroStrategy heeft onlangs voor 250 miljoen dollar aan cryptovaluta aan zijn balans toegevoegd. Het bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat bitcoin, als 's werelds meest gebruikte cryptocurrency, een betrouwbare waardeopslag is en een aantrekkelijk investeringsobject met meer waardepotentieel op de lange termijn dan het aanhouden van cash.

Dit kan het begin van een trend zijn, waarbij andere bedrijven ook cryptovaluta aan hun balans toevoegen en er leningen verstrekt worden in cryptovaluta.

Lees ook: Goldman Sachs: Beleg niet in bitcoin

Reacties

2 Posts
IceBear1
0
Ik sta er toch van te kijken. Bitcoin kan alleen naar als waarde opslag worden gebruikt, want het aantal transacties per minuut is veel te laag om het te gebruiken als betaalmiddel.
Duym
0
Ik lees: Het is echter de vraag of de bitcoin ooit zo populair zal worden als goud. Daarvoor is de cryptovaluta toch te volatiel en mist die de aantrekkingskracht van het edelmetaal. --- Enkel wat je fysiek in handen kunt houden zoals goud of bankbiljetten, of wat een tastbaar bestaan kent zoals een huis, grond of jacht, zal altijd je ware rijkdom uitmaken, niet je virtuele bezittingen uitgedrukt in cijfertjes.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.