Deze 3 regels beschermen u tegen een volgende beurscrash

Door Belegger.nl op 27 augustus 2020 08:30 | Views: 17.134

Deze 3 regels beschermen u tegen een volgende beurscrash

Het is de angst van elke belegger: een beurscrash. Drie beleggingsregels om uw portefeuille daar zo goed mogelijk tegen te beschermen.

Als de beurs een tijdje omhoog is gegaan, krijgen veel beleggers hoogtevrees. De Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool somde drie beleggingsregels op die van pas kunnen komen als u een crash vreest.

Regel 1: Haal niet al uw geld weg uit de aandelenmarkt

Als de beurzen hoog staan, lijkt het een uitstekend moment om uw aandelen te verkopen, en rustig af te wachten tot de markt omlaag dendert. Maar volgens The Fool is uitstappen misschien nog wel gevaarlijker dan een beurscrash. Om te voorkomen dat u verliest op uw beleggingen, moet u namelijk de markt exact kunnen timen en dat is vrijwel onmogelijk.

The Fool adviseert daarom om niet volledig de aandelenmarkt de rug toe te keren. Anders loopt u het risico dat u een deel van de rit omhoog mist.

Een terugval van de markten biedt vaak mooie kansen om aandelen tegen een forse korting op te pikken en op een later moment met winst te verkopen.

Bedenk verder dat de beurzen tot nu toe elke crisis weer te boven zijn gekomen:

Het enige dat u nodig hebt, is geduld.

Regel 2: Zorg ervoor dat uw beleggingen aansluiten bij uw leeftijd

Hoewel het verstandig is om tijdens beurscrashes door te gaan met beleggen, is het wel van belang dat u ervoor zorgt dat uw beleggingen aansluiten bij uw leeftijd en het risico dat u kunt en wilt nemen.

Bent u nog jong en kunt u zich grote verliezen permitteren, dan is het niet erg om wat meer risico te nemen. Maar heeft u het geld op korte termijn nodig, bijvoorbeeld omdat u binnenkort met pensioen gaat, dan is het verstandig om wat conservatiever te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties of spaardeposito's in plaats van aandelen. Zo voorkomt u dat uw portefeuille vlak voor de finish wegsmelt, mochten de beurzen onderuit gaan.

Het kan in die situatie geen kwaad om een stukje van de portefeuille in te ruimen voor aandelen, voor wat extra rendement. Maar pas wel de verhouding tussen aandelen en obligaties aan, naarmate de einddatum in zicht komt.

In de regel geldt: hoe ouder u bent, hoe defensiever uw portefeuille moet zijn; zeker als de beurzen zo volatiel zijn als nu.

3. Beleg alleen met geld dat u voorlopig kunt missen

Zelfs als het crescendo gaat op de beurs, is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft. Maar als de beurzen omlaag gaan, is dat nog extra belangrijk. Want als u uw stukken op het verkeerde moment van de hand moet doen, kan dat desastreuze gevolgen hebben. U loopt immers het risico dat u ze op het dieptepunt verkoopt.

Bedenk daarom voordat u gaat beleggen welk bedrag u kunt missen. Heeft u geen buffer waarmee u het enkele maanden kunt uitzingen, zet dan het geld op een spaarrekening en spaar nog even door voordat u contact opneemt met uw broker.

Lees meer: 5 gouden beleggingsregels

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.