'Wie geld wil verdienen met olieaandelen, moet naar Europa kijken'

Door Belegger.nl op 20 augustus 2020 10:00 | Views: 14.387

'Wie geld wil verdienen met olieaandelen, moet naar Europa kijken'

De Europese oliesector heeft een zwaar jaar achter de rug, maar toch gloort er hoop voor de toekomst.

De coronacrisis dwong het Britse BP en de Nederlands-Britse oliereus Shell ertoe om hun dividenduitkeringen te verlagen. Geen wonder dat de koers van beide multinationals grote averij opliep, vooral vergeleken met die van de concurrentie elders in de wereld.

Maar volgens analist Ryan Todd van Piper Sandler heeft de pijnlijke beslissing om het dividend te verlagen ervoor gezorgd dat zowel Shell als BP nu betere vooruitzichten hebben dan hun Amerikaanse concurrenten. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Barron's.

Winst voor Shell en BP

Na betaling van het verlaagde dividend zal Shell al winst maken bij een olieprijs van 37,55 dollar per vat Brent ruwe olie, en BP bij 42,47 dollar, volgens berekeningen van Piper Sandler.

De Amerikaanse oliereuzen Chevron en Exxon Mobil zijn pas winstgevend bij een olieprijs van respectievelijk 49,74 en 56,24 dollar per vat. Toch staan de aandelen van Amerikaanse oliebedrijven momenteel 40% hoger dan die van hun Europese concurrenten.

Brent werd donderdag verhandeld voor rond de 45 dollar per vat.

Total

Analist Todd verhoogde zijn rating voor zowel BP als Shell van neutraal naar overwogen. Hij verlaagde daarentegen zijn rating van de Amerikaanse oliegigant Chevron naar neutraal, terwijl hij ook het Franse Total een overwogen-rating meegaf. Dat heeft het dividend nog niet verlaagd en rendeert momenteel 8%.

Hoewel Todd geen grote problemen voorspelt voor Chevron, dat een sterke balans heeft, ziet hij weining redenen voor koersstijgingen.

Lagere financieringskosten

Verder wees Piper Sandler erop dat de Europese oliesector druk bezig is met de door Europese fondsmanagers zo geliefde omslag naar de productie van meer groene energie.

Shell en BP verwachten over 30 jaar CO2-neutraal te zijn, en dat zou kunnen leiden tot goedkopere financiering voor beide bedrijven, aldus Piper Sandler.

Het aandeel Shell, dat rond de 31 dollar schommelt, krijgt van Todd een koersdoel van 44 dollar, wat voor het AEX-aandeel zou neerkomen op een euro of 19. BP, dat momenteel 22,60 dollar waard is, zal volgens Todd kunnen stijgen tot 31 dollar per aandeel.

Lees ook: Heeft Shell afgedaan?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.