Hoe prijst de markt een vaccin in?

Door Belegger.nl op 25 augustus 2020 14:50 | Views: 3.634

Hoe prijst de markt een vaccin in?

Optimisme onder beleggers over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus heeft sinds mei ongeveer 6,5 procentpunten toegevoegd aan het rendement van de S&P 500, zo hebben analisten van de Zwitserse bank UBS becijferd.

De S&P 500-index brak vorige week een aantal nieuwe hoogterecords, na een daling van bijna 34% tussen 19 februari en 23 maart vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

De onderzoekers van UBS kwamen op basis van een aantal economische modellen tot de conclusie dat beleggers de komst van een vaccin met een waarschijnlijkheid van tussen de 33% en 40% hebben ingeprijsd.

Optimisme

Het sterke herstel van de beurzen sinds de crash was volgens Marketwatch misschien niet mogelijk geweest zonder optimisme over een vaccin. De markt zal de komende weken en maanden blijven reageren op goed of slecht nieuws over de ontwikkeling van een vaccin.

UBS wees er wel op dat de koersen van bedrijven die het meeste baat zullen hebben bij een succesvol vaccin, zoals de zwaar gehavende horeca- en vrijetijdsaandelen, de S&P 500 sinds mei amper hebben overtroffen. Dat zou suggereren dat de komst van een vaccin nog niet in alle sectoren is ingeprijsd.

Diverse bedrijven werken aan een vaccin, waaronder farmaciereus Johnson & Johnson, die volgens Wall Street Journal op het punt staat om zijn vaccin wereldwijd te testen op 60.000 mensen. Dat is een van de meest uitgebreide klinische onderzoeken tot nu toe: twee keer zo groot als andere cruciale vaccinstudies van Moderna, Pfizer en AstraZeneca die al (bijna) zijn gestart.

Kleinere bedrijven

UBS analyseerde het gedrag van de markt op handelsdagen met belangrijk vaccinnieuws. De koersen van kleine bedrijven en midkappers zullen naar verwachting het meeste profiteren van een vaccindoorbraak.

Volgens UBS deden aandelen van kleine bedrijven het op dagen met goed nieuws ongeveer 2 procentpunten beter dan die van grote bedrijven. Gegeven het optimisme onder beleggers over de komst van een vaccin, voorspelt UBS dat kleine aandelen het - als er een goed werkend vaccin wordt gevonden - mogelijk zo’n 13 procentpunten beter zullen doen dan aandelen met een grote marktkapitalisatie.

Cyclische bedrijven

Waardeaandelen doen het niet heel veel beter dan groeiaandelen, aldus UBS, maar op dagen met groot vaccinnieuws hebben wel de cyclische aandelen, die gevoeliger zijn voor de economische cyclus, defensieve aandelen ruimschoots overtroffen.

De Zwitserse zakenbank komt tot de conclusie dat cyclische aandelen het mogelijk 10 procentpunten beter gaan doen dan defensieve aandelen, zodra een vaccin volledig is ingeprijsd.

Voorbarig

Toch waarschuwen economen dat het optimisme over een vaccin de beurzen afschermt van reëele problemen als het onvermogen van politici om het eens te worden over steunmaatregelen. Door zorgen over de economische schade als gevolg van de pandemie kan al het enthousiasme over mogelijke vaccins voorbarig blijken.

"Het optimisme op de lange termijn wat betreft een vaccin is secundair aan zorgen over de economie en de gezondheidszorg op de korte termijn: een werkgelegenheidstekort van 13 miljoen vergeleken met de periode voor Covid-19, staten met begrotingstekorten, en elke dag meer dan 50.000 besmettingen" vatte Gregory Daco, hoofdeconoom Amerika van Oxford Economics, deze zorgen afgelopen vrijdag samen in een notitie.

Lees ook: Goldman: vaccin slecht nieuws voor techaandelen

Reacties

3 Posts
frankvl
0
[Modbreak IEX: Gelieve te stoppen met het plaatsen van niet onderbouwde berichten op het forum, bericht is verwijderd.]
frankvl
0
Waarom mag iedereen iets zeggen, alleen ik niet. Anderen zeggen precies hetzelfde, maar die mogen het dus wel zeggen.
raprijk
0
De markt heeft helemaal geen vaccin nodig om hoger te gaan
Het zijn al de miljarden van de centrale banken die een belegging zoeken
Vermits de echte economie geen geld nodig heeft
Behalve als steun om te overleven misschien
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.