Beursexperts verwachten zege Biden

Door Belegger.nl op 26 augustus 2020 16:15 | Views: 5.439

Beursexperts verwachten zege Biden

De meeste beursexperts gaan ervan uit dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen. Maar ze zijn verdeeld over de reactie van de aandelenmarkten op een zege voor de voormalige vicepresident.

Uit een recent onderzoek van CNBC bleek dat 14 van de 20 ondervraagde analisten verwachten dat president Donald Trump de verkiezingen zal verliezen.

Eerste reactie

De helft van de analisten verwacht dat de toonaangevende S&P 500-index in de eerste maand na de verkiezingsdag zal dalen (hoewel niet elke ondervraagde analist die een beursdaling voorspelde Biden koos als winnaar). Vijf van de 20 verwachten een rally, vier voorspellen dat de markt zich binnen een bepaalde bandbreedte zal bewegen, terwijl één analist weigerde te antwoorden.

Acht analisten voorspelden een daling van 5% voor de S&P 500 in de eerste maand na de verkiezing. Van deze groep kozen drie analisten voor Biden en twee voor Trump. De twee overige analisten voorzien een betwiste verkiezingsuitslag.

Twee beursexperts verwachten een daling van 10% voor de S&P 500 na de verkiezing. Een van hen koos Biden, terwijl de andere winst voor Trump voorspelde.

Het belang van de Senaat

Sommige analisten schreven de negatieve marktreactie toe aan de belastingplannen van Biden, terwijl de verkiezingsuitslag in de Senaat ook een grote rol zal spelen op de beurs.

"Als de Democraten de Senaat winnen en Biden het Witte Huis, dan zal een marktrally waarschijnlijk moeilijker zijn dan als Biden wint en de Senaat Republikeins blijft", aldus een analist. Een dergelijke uitslag zou het voor Biden moeilijker maken om zijn belastingplannen ongeschonden door het Congres te loodsen.

Wie wint?

Slechts drie van de 20 deelnemers aan het onderzoek verwachten een duidelijke, onbetwiste overwinning voor de zittende president.

Eén respondent verwacht dat de uitkomst in Florida de verkiezingen zal beslissen. "Trump zal de meeste rode [traditioneel Republikeinse] staten winnen, maar ik geloof dat hij zal verliezen in Florida (en) dat zal Biden de overwinning brengen", aldus de analist.

Hoewel sommige analisten zich zorgen maken over het belastingbeleid van Biden, zeiden anderen juist dat een allesomvattende benadering van de huidige gezondheidscrisis en de voorgestelde investeringen in schone energie en infrastructuur het negatieve marktsentiment kunnen compenseren.

Een betwiste uitslag

De respondenten waren duidelijk bezorgd over de mogelijkheid van een omstreden verkiezingsuitslag. Op de vraag naar de implicaties van een dergelijk conflict voor de markten, voorspelden 11 analisten een daling van de S&P 500 met 5% tot 10%, terwijl vijf anderen zelfs een daling verwachten van meer dan 10%.

In 2000 eindigden de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen president George W. Bush en de Democraat Al Gore in een hertelling van de stemmen in de staat Florida. Uiteindelijk kwam het Amerikaanse Hooggerechtshof tussenbeide, en werd het dispuut uiteindelijk begin december beslecht in het voordeel van Bush - meer dan een maand na de verkiezingsdag. Hoe de beurzen daarop reageerden is moeilijk te zeggen, want die waren dat jaar bezig de Dotcom-bubbel leeg te laten lopen.

Prognoses voor de S&P 500

De S&P 500-index sloot afgelopen dagen op recordhoogtes.

Acht analisten verwachten dat de index in december tussen de 3400 en 3600 punten zal schommelen. Vijf respondenten voorzien voor die tijd een bandbreedte tussen 3000 en 3200 punten, wat een daling van ongeveer 6% tot 12% ten opzichte van het huidige niveau zou betekenen. Redenen voor die negatieve vooruitzichten: de hoge waarderingen van aandelen en onzekerheid rond de coronapandemie.

Drie analisten voorspelden dat de index aan het eind van het jaar boven de 3600 punten zal staan, terwijl twee ondervraagden een prognose gaven van onder de 3000 punten.

China

De analisten waren verder van mening dat het anti-Chinasentiment in de Verenigde Staten de steun heeft van beide politieke partijen. Ze voorspelden wel dat president Trump, mocht hij winnen, zijn anti-Chinaretoriek zal intensiveren, en dat zou vooral slecht nieuws zijn voor de technologiesector.

Van Biden wordt een meer gematigde aanpak verwacht wat betreft de betrekkingen met China, aldus de ondervraagden. Hoewel Biden zou doorgaan met pogingen banen in de industriële sector terug te halen naar de VS, zou zijn aanpak minder confronterend zijn.

"De onderhandelingen zouden weer in de traditionele diplomatieke stijl plaatsvinden", aldus een van de analisten.

Lees ook: 'Best case: Biden president, Senaat Republikeins'

Reacties

4 Posts
IceBear1
0
.............Hoewel Biden zou doorgaan met pogingen banen in de industriële sector terug te halen naar de VS.........

Ik geloof daar helemaal niks van, ik vertrouw die gladde Biden voor geen meter. Hij is een soort Amerikaanse versie van Rutte, zeg maar de mannelijke vorm van Merkel. Je weet wel, de politici die liegen tegen het volk om aan de macht te komen en dan vervolgens de agenda van de anti-nationale neo-marxistische elite uitvoeren....de wegmetons religie van de linkse deugkerk.....f*ck that shit.
beleggertje2020
0
Ik vertrouw die Biden ook voor geen meter ! Heb veeeel meer vertrouwen in Trump ! Biden lijkt inderdaad meer op Rutte . Ik zie liever TRUMP , dat is meer Geertv Wilders ! Als de boel uit de hand loopt met demonstraties moet je keihard de ondernemers beschermen , desnoods met het leger erbij en afschieten die handel ! Plunderingen zijn nooit acceptabel . Keihard verweer daartegen is nodig !
KweenieZouKunnen
0
Wel duidelijk waar de politieke voorkeuren van IceBear1 en beleggertje2020 liggen.
Ik hoop dat Biden wint en de autocraat Trump teruggaat naar waar hij goed in is Reality Show.
Kamela Harris (kandidaat Vice-President) maakt gehakt van zowel Pence als Trump, hoewel dat voor de aanhangers van Trump niets uit zal maken
Polo
0
Indien Trump terug verkozen wordt verwacht ik nog meer ellende voor de USA. Het gaat meer naar een dictatoriale staat dan een democratische staat, dat vrees ik.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.