Warren Buffett gokt op Japan: zo kunt u hem volgen

Door Redactie op 9 september 2020 10:00 | Views: 14.585

Warren Buffett gokt op Japan: zo kunt u hem volgen

Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle belegger, nam onlangs een belang van 6 miljard dollar in vijf Japanse handelshuizen. De verrassende investering zet de weinig spectaculaire Japanse aandelenmarkt opnieuw in de schijnwerpers. 

Gebaseerd op maatstaven als winst en dividendrendement zien Japanse aandelen er over het algemeen goedkoop uit.

Extreem stabiel

Tegelijkertijd zullen de inspanningen van de Japanse regering om de regelgeving te verminderen, de belastingen te verlagen en de arbeidsmarkt te liberaliseren, ook doorgaan na het vertrek van premier Shinzo Abe. Een dergelijk beleid zou moeten bijdragen tot een verbetering van de zwakke bedrijfsresultaten van Japanse ondernemingen.

"Japan is een value play", zegt John Vail, hoofdstrateeg bij Nikko Asset Management, tegen Barron’s. "Er worden structurele verbeteringen doorgevoerd op het gebied van corporate governance en het land is politiek extreem stabiel."

Weinig groei en ongunstige demografie

Toch laat de Japanse economie al jaren weinig groei zien, liggen de bedrijfsrendementen op een laag niveau en heeft het een slechte demografie. “Veel beleggers worden ontmoedigd door deflatie, een vergrijzende bevolking en een culturele kloof in het denken van het management", aldus Yoko Sakai, onderzoeksdirecteur van investeringsmaatschappij Harding Loevner in de Amerikaanse staat New Jersey. 

Maar volgens Sakai is de situatie veel beter geworden dankzij een aantal structurele bedrijfshervormingen die zijn doorgevoerd door Abe. 

Japan versus de wereld

Topix en Nikkei

De Japanse benchmarkindex, de Topix, wordt momenteel verhandeld voor minder dan 15 keer de winst in het Japanse boekjaar dat eindigt in maart 2022, vergeleken met een koers/winstverhouding van ongeveer 21 keer voor de Amerikaanse S&P 500-index. 

De Topix is de afgelopen vijf jaar met slechts 12% gestegen, vergeleken met een winst van 76% voor de S&P 500. Net als de S&P 500 is de Topix een marktgewogen index. De andere belangrijke Japanse index, de Nikkei 225, is net als de Dow Jones een prijsgewogen index en is minder representatief voor Japan's grootste bedrijven.

Geen techindex

Net als Europa mist Japan een grote en innovatieve technologiesector, en heeft het geen techzware beursindex zoals de Nasdaq.

De vijf grootste bedrijven van Japan (Toyota Motor, Sony, SoftBank Group, Keyence en Nintendo) komen qua waarde niet in de buurt van de Amerikaanse techgiganten. Slechts vier bedrijven in Japan hebben een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar, vergeleken met ongeveer 65 in de VS.

'Japan lijkt meer op Duitsland dan op VS'

Wat Japan in plaats daarvan wel bezit is een groep industriële bedrijven van hoge kwaliteit, waaronder Toyota; Keyence, een leider in fabrieksautomatisering; Daikin Industries, een wereldwijde fabrikant van airconditioningsapparatuur; en Nidec, een innovatieve, leidende producent van elektromotoren. 

“Japan lijkt meer op Duitsland dan op de VS", aldus Masakazu Takeda, een portefeuillebeheerder bij Sparx Asset Management in Japan en mede-beheerder van het Hennessy Japan-fonds.

“Er zijn niet al te veel internetbedrijven, maar Japan heeft zeer concurrerende productiebedrijven. Een van de voordelen van Japan is dat het land een uitmuntende productie heeft.”

Maar hoe krijgt u blootstelling aan Japan?

Dat kan onder meer door te investeren in een indexfonds (ETF), zoals iShares MSCI Japan, wat met een waarde heeft van 10 miljard dollar de grootste ETF is. Het WisdomTree Japan Hedged Equity ETF, met een waarde van 1,5 miljard dollar, is aantrekkelijk omdat het het yen-dollar valutarisico neutraliseert.

Daikin

Er kan uiteraard ook belegd worden in individuele aandelen. Takeda van het Hennessy Japan Fund is een fan van Daikin, 's werelds grootste producent van airconditioning. “Het is niet alleen de airconditioning, maar ook de luchtzuiveringstechnologie, die belangrijk is in een Covid-19 wereld,” zei hij. 

Keyence

Simon Fennell, co-portefeuillebeheerder van het William Blair International Leaders Fund, prefereert Keyence, volgens hem 'de wereldleider in fabrieksautomatisering noemt met een aantrekkelijk groeiperspectief'.

Toyota

Eric Liu, een portefeuillemanager van het Oakmark Global Select-fonds, geeft de voorkeur aan de Japanse autofabrikant Toyota Motors. "Hoewel Toyota onlangs werd ingehaald door Tesla als het meest waardevolle autobedrijf ter wereld, is het een uiterst goed beheerd bedrijf met sterke winstcijfers en een rotsvaste balans. Daarbij is het aantrekkelijk gewaardeerd", aldus Liu. 

Softbank

En dan is er Softbank. Dit bedrijf, gecontroleerd door Masayoshi Son, bezit een belang van ongeveer 25% in het Chinese Alibaba Group, wat zo’n 200 miljard dollar waard is. 

Makita

Sakai van Harding Loevner geeft de voorkeur aan Makita, een Japanse producent van elektrisch gereedschap, wat veel milieuvriendelijker is dan modellen met een benzinemotor.

Barron’s komt tot de conclusie dat de Japanse aandelenmarkt goedkoop is, vooral gegeven het feit dat een aantal bedrijven van wereldklasse heeft, en dat de rendementen aan het verbeteren zijn. 

Tot slot hier een samenvatting: 

 Zie ook: De 8 beste beleggingen in Buffetts portefeuille

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.