Investeren in opkomende markten? Doe het via Europa en Japan

Door Belegger.nl op 10 september 2020 12:50 | Views: 6.097

Investeren in opkomende markten? Doe het via Europa en Japan

Wilt u beleggen in opkomende markten maar liever niet worden blootgesteld aan de spanningen tussen de VS en China? Barron's raadt dan de volgende optie aan: beleg in bedrijven uit ontwikkelde markten, zoals Europa en Japan, die een groot deel van hun omzet halen uit emerging markets.

Volgens Barron’s zijn er drie redenen dat opkomende markten in de lift zitten: de Chinese economie is aan het herstellen, Europa is bezig met het uitvoeren van grootscheepse stimuleringsmaatregelen en de Amerikaanse dollar is zwak.

Ruimere keus en betere corporate governance

Emerging markets zijn de afgelopen tien jaar in grote lijnen achtergebleven bij de ontwikkelde markten. Bedrijven uit ontwikkelde markten met een grote blootstelling aan emerging markets hebben het beter gedaan dan die markten zelf, aldus Ben Laidler, hoofd van Tower Hudson Research.

Hij ziet kansen voor dit soort bedrijven. "Deze categorie biedt beleggers een ruime keus, betere corporate governance, en een grotere wereldwijde diversificatie."

Amerikaanse bedrijven kwetsbaarder voor spanningen

Een aantal van de grootste bedrijven die dat doen, komt uit de VS. Zo halen Apple, Nvidia en Mastercard elk een tot twee derde van hun omzet uit opkomende markten. Er is echter een nadeel: deze ondernemingen zijn behoorlijk kwetsbaar voor handelsspanningen tussen de VS en China. Europese en Japanse bedrijven zijn daarom volgens Barron’s een goed alternatief.

Volgens Jenny Davis van Baillie Gifford zien beleggers voortdurend een aantal 'fenomenaal hoogwaardige bedrijven' over het hoofd omdat ze uit Europa komen, terwijl de meeste van deze ondernemingen drijven op hun activiteiten in opkomende markten.

13 goede voorbeelden

Neem de Nederlandse chipmachinemaker ASML Holdings, waarvan de producten een belangrijke rol spelen in de overgang naar de digitale economie. Tower Hudson Research zette ASML deze week op een lijst van bedrijven uit ontwikkelde landen met een aanzienlijke omzet uit opkomende markten.

Barron's putte uit deze selectie bij het opstellen van een lijst van 13 Europese en Japanse bedrijven met een positieve vrije cashflow, wat aangeeft dat de onderneming voldoende middelen genereert om te opereren en te herinvesteren.

Minstens 20% omzet in EM

De bedrijven op de lijst van Barron’s halen allemaal minstens een vijfde van hun omzet uit opkomende markten:
klik om te vergroten

Bekijk ook: Warren Buffett gokt op Japan: zo kunt u hem volgen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.