JP Morgan Chase tipt deze 6 Europese bankaandelen

Door Belegger.nl op 11 september 2020 08:05 | Views: 15.669

JP Morgan Chase tipt deze 6 Europese bankaandelen

De coronacrisis heeft de Europese bankensector hard geraakt. Toch liggen er wel degelijk kansen voor beleggers, stelt een team van JP Morgan Chase-strategen, geleid door Kian Abouhossein and Delphine Lee.

Banken zitten dit jaar in de hoek waar de klappen vallen. Diverse grootbanken moesten flinke voorzieningen nemen voor kredietverliezen, als gevolg van de coronacrisis.

Ook de sombere rentevooruitzichten stemmen bepaald niet vrolijk. En als klap op de vuurpijl kwam er in maart nog de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) aan banken om de dividendbetalingen voorlopig op te schorten.

Kansen

Dit heeft het voor beleggers erg moeilijk gemaakt om de waarde van Europese bankaandelen te beoordelen. Toch biedt de huidige uitverkoop op de beurzen ook kansen, zo schrijft de Amerikaanse zakensite Barron’s.

Volgens de strategen van JP Morgan Chase hebben goed gekapitaliseerde banken die veel organisch kapitaal genereren de beste papieren.

Hervatting dividendbetalingen

Hoewel de analisten er nog steeds van uitgaan dat dividendbetalingen dit jaar achterwege blijven, is de kans op hervatting van de winstuitkeringen volgens hen wel gestegen, vanwege signalen van economisch herstel en de ontwikkelingen rond potentiële vaccins tegen het coronavirus.

Halterstrategie

De strategen raadden beleggers aan de zogeheten halter-strategie toe te passen. Aan de ene kant bevinden zich relatief goedkope banken met een hoog rendement op tastbaar eigen vermogen (oftwel ROTE: dit beschrijft het rendement dat wordt gegenereerd op geld dat aandeelhouders in een bedrijf hebben geïnvesteerd).

In deze groep geeft JPMorgan de voorkeur aan KBC Groep uit België, het Italiaanse Intesa Sanpaolo, Swedbank uit Zweden en het Noorse DNB.

Lees meer: Laveer door de crisis met de halterstrategie

Aan de andere kant van de halter bevinden zich vermogensbeheerders en kapitaalmarktgeoriënteerde banken, waaronder UBS Group en Julius Baer uit Zwitserland en het Franse BNP Paribas. Deze banken scoren volgens JP Morgan allemaal een 'hoger dan gemiddelde ROTE'. 

Er zijn geen Britse banken opgenomen in de portefeuille van JPMorgan. Dit is volgens de analisten te wijten aan “ernstige bezorgdheid over de kwaliteit van de activa en de onzekerheid omtrent de Brexit.”  

Over de Spaanse bankensector is JP Morgan vrij voorzichtig. Vorige week meldden Bakia en CaixaBank dat ze gesprekken voeren over een fusie, die kan uitmonden tot de grootste speler op de Spaanse kredietmarkt. Maar de bankanalisten vinden beide Spaanse banken niet goedkoop.

Lees ook: 30 dividendaandelen voor langdurige inkomensgroei

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.