De grootste beleggingsblunders van dit moment

Door Belegger.nl op 16 september 2020 08:45 | Views: 21.499

De grootste beleggingsblunders van dit moment

Er is niets dat het vermogen van een belegger om rationele beslissingen te nemen meer op de proef stelt dan sterke schommelingen op de beurs. Veel beleggers maken fouten omdat ze zich laten leiden door hun emoties, merken beleggingsexperts. Dit zijn de meest voorkomende beleggingsblunders van dit moment. 

“Beleggers hebben de neiging om te extrapoleren,” zei Dave Goodsell, uitvoerend directeur van het Natixis Center for Investor Insight, tegen CNBC. “Ze denken dat als aandelen stijgen, ze zullen blijven stijgen. En als ze dalen, ze zullen blijven dalen."

Natixis Investment Managers vroeg onlangs aan 300 Amerikaanse vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs en financiële planners, naar de meest voorkomende fouten die beleggers maken. Daar rolde het onderstaande lijstje uit.

Paniekverkoop

In paniek aandelen verkopen als de koers onderuit glijdt, komt vaak voor. Maar liefst 93% van de ondervraagden in de Natixis-enquête noemde deze blunder. Paniekverkopen kunnen beleggers veel geld kosten, meent Goodsell. “Stel dat de markt 10% daalt en je in paniek naar de nooduitgang rent, dan lijd je een gegarandeerd verlies van 10%."

Dat we soms worden overmand door emoties is heel normaal. Maar juist op die momenten is het zaak om gefocust te blijven op de langetermijndoelstellingen, zo adviseert Goodsell.

Onnauwkeurig beeld van risicotolerantie

Bijna de helft (45%) van de ondervraagden zei dat het niet herkennen van de eigen risicotolerantie een probleem is voor veel beleggers. Dit fenomeen verklaart bijvoorbeeld de hierboven beschreven paniekverkoop.

Om uw risicotolerantie te bepalen, moet u zichzelf twee vragen stellen. Hoe goed kunt u de onvermijdelijke ups en downs in de aandelenmarkt verdragen? En hoe lang duurt het voordat u het geld nodig heeft? Over het algemeen geldt, hoe langer de tijdshorizon, hoe meer u zich kunt veroorloven om agressief in aandelen te beleggen en perioden van volatiliteit uit te zitten.

De emotionele kant - of u 's nachts kunt slapen als de waarde van uw portefeuille daalt – is een ander verhaal. “Wanneer de markten volatiel worden, veroorzaakt dat een sterk emotioneel conflict,” merkt Goodsell. “De uitdaging is om logische beslissingen te nemen.”

De markt proberen te timen

De helft van de ondervraagde adviseurs zei dat beleggers zich vergissen door te proberen de markt te timen. In de ideale situatie komt dat erop neer dat u op een laag punt instapt en de stukken verkoopt als de koers een stuk hoger staat. Dit betekent dat u moet voorspellen wat de markt gaat doen en juist daarmee gaan veel beleggers de mist in, waarschuwt Goodsell. "Veel beleggers zijn bang om de boot te missen als een aandeel in de lift zit en stappen er dan vol in. Vervolgens gaat de markt omlaag en verkopen ze hun stukken weer, met alle gevolgen van dien."

Beleggers doen er volgens Goodsell beter aan vast te houden aan hun langetermijnstrategie. Goodsell bedoelt daarmee: aandelen kopen en deze vervolgens langere tijd op de plank laten liggen. Deze strategie staat ook wel bekend als ‘buy and hold’.

Onrealistische rendementsverwachtingen

Veel adviseurs in het onderzoek (43%) gaven aan dat beleggers in hun ogen veel te hoge verwachtingen hebben van hun rendement. In de Natixis-enquête van vorig jaar zeiden beleggers dat ze op de lange termijn een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,9% bovenop de inflatie verwachtten. Maar volgens de adviseurs komt een rendement van 6,7% meer overeen met de realiteit.

Te veel risico nemen in de hoop op een hoger rendement

De lage rente kan beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten - bijvoorbeeld uit obligaties - lokken naar hoger renderende beleggingen. Maar volgens een kwart van de ondervraagde adviseurs moeten beleggers zich niet te veel blindstaren op het rendement. Want risico en rendement gaan doorgaans hand in hand: hoe hoger het potentiële rendement is, hoe meer risico u loopt.

Lees ook: Het grootste gevaar op de beurs bent u zelf

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.