3 interessante grondstofaandelen

Door Belegger.nl op 17 september 2020 14:30 | Views: 12.556

3 interessante grondstofaandelen

Analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk voorziet betere tijden voor grondstoffen, voornamelijk door het agressieve beleid van de centrale banken ten aanzien van de inflatie. Hij stelde een lijst samen van een aantal aantrekkelijke bedrijven in de sector, waarvan wij er drie uitlichten.

“Fed-voorzitter Jerome Powell heeft onlangs aangegeven dat hij de inflatiedoelstelling van zo’n 2% als een gemiddelde ziet. Dat wil zeggen dat als de inflatie tijdelijk lager is, zoals nu het geval is, het tempo van geldontwaarding dan in de daarop volgende periode hoger mag liggen”, zegt Weeteling.

Europa volgt VS

Aangezien Europa doorgaans de VS volgt, en de inflatie in Europa nog lager is, is er dus reden te meer om te verwachten dat ook hier agressiever zal worden ingezet op hogere inflatie, legt hij uit. 

Bij een oplopende inflatie ‘vluchten’ beleggers vaak naar grondstoffen, vastgoed en edelmetalen. Het is natuurlijk niet zo dat andere aandelen niet meer interessant zijn, maar volgens Weeteling is het geen gek idee om de blootstelling aan grondstoffen wat te verhogen als dekking voor het geval inflatie wel loskomt. 

Ongekend tempo geld bijdrukken

“Want het tempo waarin er op dit moment geld wordt bijgedrukt, hebben we nog nooit gezien”, schrijft hij. “Vooralsnog gaat dit goed, en manifesteert het zich vooral in aandelen en obligaties, maar als het geld wel loskomt, dan kan het hard gaan met de inflatie en is er geen weg meer terug.”

De analist maakte een selectie van grondstofaandelen waar de IEX Beleggersdesk - ook in het scenario van een licht oplopende inflatie - positief over is. Wij lichten drie namen uit:

1. AMG

Weeteling: “De grondstofprijzen zijn allesbepalend bij AMG en die liggen voorlopig nog onder druk. AMG kan dit hebben, maar staat voorlopig in overlevingsmodus. Op lange termijn zijn de vooruitzichten voor de vraag naar metalen die de duurzaamheidsrevolutie ondersteunen ijzersterk. Daarnaast is AMG sterk gepositioneerd in de markt. Wij blijven positief.”

2. Umicore

“Het risicoprofiel van Umicore is gunstiger geworden dankzij een sterkere liquiditeitspositie en het bewezen potentieel van de recycling-tak. De getaxeerde koers/winstverhouding voor dit jaar is 30.”

“Dat lijkt behoorlijk fors, maar het is nog steeds een aantrekkelijk aandeel vanwege de positionering op het gebied van schone mobiliteit en de bewezen bestendigheid. Umicore is nog steeds een mooie langetermijnaandeel.”

3. Barrick Gold

“Dankzij de rap oplopende goudprijs zet het bedrijfsresultaat grote stappen. Barrick blijft onze favoriete goudproducent met fysieke mijnen, het sterke management, een gezonde schuldratio en een lage kostprijs.”

“Om te profiteren van een verdere stijging van de goudprijs is het zaak er op tijd bij te zijn. Warren Buffett is reeds aan boord gesprongen. Wanneer bovenstaand scenario deels realiteit wordt, zijn veel hogere koersen haalbaar.” Hier leest u de originele lijst met 6 aandelen (let op, paywall).

Bekijk ook: 'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.