China herstelt van coronacrisis

Door Belegger.nl op 24 september 2020 11:15 | Views: 3.995

China herstelt van coronacrisis

De Chinese economie is bezig zich te herstellen van de coronacrisis en zal de grootste aanjager blijven van de wereldeconomie. Dat zei de vooraanstaande Britse econoom Jim O'Neill tegen CNBC.

O'Neill, voormalig hoofdeconoom bij Goldman Sachs, wees op de laatste cijfers over de Chinese consumentenuitgaven als een teken van het versnellende herstel van het land. Vorige maand namen de detailhandelverkopen in ‘s werelds op een na grootste economie met 0,5% toe, het eerste positieve groeipercentage dit jaar.

Verlies goedmaken

"Ik vermoed dat de groei van het Chinese Bruto Binnenlands Product in 2020 nog steeds netto positief zou kunnen uitvallen", zei O'Neill. "Tegen het eind van 2021 zal de Chinese BBP-groei mogelijk zelfs het verlies hebben goedgemaakt."

Andere experts, waaronder de Asian Development Bank, hebben ook voorspeld dat de Chinese economie dit jaar aanzienlijk beter zal presteren dan die in de rest van de wereld.

Beter dan verwacht

China meldde onlangs dat het BBP in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,2% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat was beter dan analisten hadden verwacht. De Chinese economie liet in het eerste kwartaal een krimp zien.

Het coronavirus werd eind vorig jaar voor het eerst gemeld in de Chinese provincie Hubei, maar dankzij de strenge lockdownmaatregelen heeft het land het aantal besmettingen onder de 100.000 weten te houden, volgens gegevens van Johns Hopkins University. 

BRIC

O'Neill bedacht tijdens zijn tijd bij Goldman in 2001 de term BRIC voor de sterk groeiende economieën van Brazilië, Rusland, India en China. O'Neill voorspelde indertijd dat deze landen steeds belangrijker zouden worden voor de groei van de  wereldeconomie in de komende decennia.

Hij kreeg ten dele gelijk. Hoewel China en India sindsdien sterk zijn gegroeid, hebben Rusland en Brazilië amper een rol gespeeld in het aantrekken van de wereldeconomie, vooral na de wereldwijde financiële crisis van 2008.

Veel beleggers hebben inmiddels hun aandacht verlegd naar andere opkomende markten. Zo werd bijvoorbeeld Zuid-Afrika in 2010 aan BRICS toegevoegd.

Brazilië, Rusland, India

India, Brazilië en Rusland zijn na de Verenigde Staten het hardst getroffen door de coronapandemie. In het tweede kwartaal kromp de Indiase economie met 23,9% als gevolg van een langdurige nationale lockdown. De Russische economie kromp met 8,5% en die van Brazilië met 9,7%.

India, Brazilië en Rusland liggen volgens O'Neill aanzienlijk achter wat betreft hun economisch herstel. De Brit voorspelt voor deze drie landen een V-vorming herstel, gedeeltelijk in het derde kwartaal, maar vooral in het vierde kwartaal.

'Alleen China kan de kar trekken'

Afgezien van de coronacrisis spelen er in de drie landen een aantal structurele kwesties die ze moeten oplossen, aldus O’Neill. "Brazilië en Rusland zullen hun enorme afhankelijkheid van grondstoffen moeten verminderen. Voor India is het zaak om hervormingen door te voeren, die met de toename van de bevolking een zeer sterke groei van het BBP kunnen genereren."

Economische neergang in India kan volgens hem een opmerkelijk negatief effect op de mondiale groei hebben. Er is momenteel maar een land dat in staat is de kar te trekken voor de rest van de wereld: China. "Het land zal de belangrijkste marginale drijvende kracht achter het wereldwijde BBP blijven", aldus O’Neill.

Lees meer: 22 aandelen die immuun zijn voor een tweede golf

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.