'Vooral reputatieschade voor ING'

Door Belegger.nl op 23 september 2020 14:50 | Views: 4.825

'Vooral reputatieschade voor ING'

Dat ING opnieuw in opspraak is geraakt in verband met een witwasaffaire is pijnlijk, maar het gaat vooral om reputatieschade, zo valt op te maken uit het artikel dat Martin Crum van de IEX Beleggersdesk erover schrijft. 

Hij legt uit: “Een rijke Russische klant zou bezig zijn geweest geld 'rond te pompen.' Daarbij kan gedacht worden aan geldstromen tussen diverse vennootschappen van dezelfde eigenaar, waarbij miljoenen zich verplaatsen van de ene zakelijke rekening naar de andere."

“Dat is niet verboden, maar het trok vanwege onder andere wat vage omschrijvingen bij die overboekingen de aandacht. Reden voor Deutsche Bank, die een deel van de dollartransacties van deze geldstromen afhandelde, om aan de bel te trekken bij ING.”

Koersval overdreven

Het is nog niet duidelijk of ING hiervoor een boete gaat krijgen, maar als dat wel het geval is, zal die volgens Crum binnen de perken blijven. Daarom vindt hij de koersval van 10% die dinsdag plaatsvond overdreven. Maar pijnlijk is dit wel voor de bank, stelt hij. “De reputatieschade is er niet minder om.”

De bankensector zit al in het verdomhoekje op de beurzen, ING niet uitgezonderd. De waardering van het aandeel is laag te noemen, met een koerswinstverhouding van 7,5 en een dividendrendement van 4%. “Maar banken zijn extreem gevoelig voor de macro-economische omgeving waarin geopereerd moet worden en die is verre van gunstig”, aldus de analist.

Flink herstel mogelijk

Volgens hem kan de koers van ING op termijn flink herstellen, maar dan is wel meewind nodig wat betreft corona én het beleid van de ECB. Zover is het nu nog niet.

Lees meer: ING: Transactie uit FinCEN Files was administratieve fout

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.