Europa’s nieuwe coronastrategie: ‘Lockdown Light’

Door Belegger.nl op 25 september 2020 14:25 | Views: 4.880

Europa’s nieuwe coronastrategie: ‘Lockdown Light’

Nederland kende de 'intelligent lockdown', en nu gaan veel Europese landen over op 'Lockdown Light' om de tweede golf van de coronapandemie onder controle te krijgen.

In plaats van strenge lockdownmaatregelen die voor iedereen gelden, zijn landen waar het aantal besmettingen snel toeneemt - Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk - overgegaan op een nieuwe strategie: gedeeltelijke sluitingen in hot spots waar het virus sterk aanwezig is.

Draconische maatregelen vermijden

De gedeeltelijke lockdowns zijn niet bedoeld om het virus compleet te stoppen. Omdat de sterftecijfers relatief laag zijn ten opzichte van de eerste golf in de lente, willen de overheden draconische maatregelen vermijden. De lange sluitingen hebben volgens Bloomberg News een van de ergste recessies sinds mensenheugenis veroorzaakt.

"We hebben nog een lange weg te gaan", zei Michael Osterholm, directeur van het Center for Infectious Disease Research and Policy van de Universiteit van Minnesota. "Ik denk niet dat de mensen dat echt volledig begrijpen."

'Werkt alleen met grootschalig testen en contactonderzoek'

Maar de ervaring uit Azië en het Pacifisch gebied leert dat Lockdown Light alleen werkt als die gepaard gaat met een bredere strategie van grootschalig testen en contactonderzoek.

Momenteel hebben veel Europese landen te kampen met een gebrek aan testen en opsporingscapaciteit, wat suggereert dat de nieuwe aanpak minder succesvol zou kunnen zijn dan gehoopt.

Nieuwe maatregelen

In heel West-Europa hebben de autoriteiten deze week het nachtleven aangepakt, bijeenkomsten beperkt en de regels voor het dragen van maskers in de openbare ruimtes aangescherpt.

Volgens epidemioloog Robert Schooley van de Universiteit van Californië in San Diego is het beter om omstandigheden te creëren waarin scholen en economieën niet door het virus worden gehinderd dan te hopen dat een vaccin het probleem snel zal oplossen.

In Azië werkt het

In een aantal Aziatische landen hebben gerichte maatregelen goed gewerkt als ze werden gecombineerd met grootschalig testen en contactonderzoek waar de lokale bevolking goed aan meewerkte.

Na een uitbraak in Beijing in juni liet China zijn eerdere strategie om miljoenen mensen thuis te houden, varen. In plaats daarvan sloot de overheid scholen, gaf opdracht tot meer dan 11 miljoen testen en vertelde bewoners van de gigantische wooncomplexen thuis te blijven. Een meerderheid van de meer dan 20 miljoen mensen in de stad was daarmee vrij om zich te verplaatsen.

Maar de doelgerichte aanpak loopt tegen zijn grenzen aan op plaatsen waar aantallen infecties van onbekende oorsprong toenemen en een hoog percentage van de nieuwe gevallen uitmaken. Als het contactonderzoek mislukt, weten de autoriteiten immers niet meer waar asymptomatische virusgevallen op de loer liggen.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in Melbourne en Hong Kong, en leidde er uiteindelijk toe dat beide steden overgingen op strenge lockdownmaatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, in plaats van zich te richten op lokale hot spots.

Interimmaatregelen

De Europese autoriteiten zouden in navolging van Hong Kong over kunnen stappen op interimmaatregelen, door bijvoorbeeld een strenge lockdownperiode van twee weken af te wisselen met een periode van vier weken met minder rigide maatregelen, aldus David Salisbury van de in Londen gevestigde denktank Chatham House.

Deze aanpak kan misschien zorgen dat het virus nooit de kans zal krijgen om echt voet aan de grond te krijgen, zei Salisbury. "Een totale lockdown is overbodig."

Verwarring en onbegrip

De nieuwe maatregelen hebben hier en daar ook gezorgd voor verwarring en onbegrip. Zo riep de Britse premier Boris Johnson deze week de bevolking op om vooral thuis te werken. Dat was precies het tegenovergestelde van wat eerder in de zomer werd gezegd, toen zijn regering een campagne startte om iedereen weer op kantoor te krijgen.

Lockdown Light heeft in Europa echter wel enig succes geboekt. In Italië hebben de autoriteiten bij de eerste tekenen van een nieuwe besmettingsgolf in augustus de nachtclubs gesloten - en zijn ze erin geslaagd om de heropleving in de mate waarin die in Frankrijk of Spanje plaatsvindt, te voorkomen.

Zie ook: Wie gaat de coronarekening betalen?

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
0
Gaat echt niet werken in de light-versie ! Extreem strenge maatregelen net als in China dat is het enigste wat werkt ! Nu gaat de AEX meer sinusachtige WWWWWWW vormen vertonen denk ik ! Daarom zit ik tegenwoordig ook enkel en alleen in FLOWTRADERS, verders NIKS !
IceBear1
0
"In Azië werkt het
In een aantal Aziatische landen hebben gerichte maatregelen goed gewerkt als ze werden gecombineerd met grootschalig testen en contactonderzoek waar de lokale bevolking goed aan meewerkte."

In NL is helemaal grootschalig testen mogelijk, ook contactonderzoek stelt niets voor. Zolang dit virus ongecontroleerd rondwaart en mensen besmet raken door onbekende bron, zal het niet mogelijk zijn om met een lite lockdown het virus onder controle te krijgen.

Daarnaast heeft deze overheid haar geloofwaardigheid compleet verloren in zaken zoals de koopkracht, immigratie, criminaliteit, Euro, EU, en staatsomroep fakenews, plus door veel kleinere problemen: toeslagen affaire, landelijk en provinciaal wanbeleid bij lokale vergunningen voor milieu onvriendelijke bedrijven met stank, geluid en gifstoffen uitstoot. Ook complete wijken die op een zogenaamd milieu vriendelijk warmte netwerk worden aangesloten, waarmee mensen in de kou zitten en toren hoge rekeningen gepresenteerd krijgen.

Het is toch niet vreemd dat mensen de overheid niet meer vertrouwen ten aanzien van nieuwe corona maatregelen en wetten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.