'Mijlpaal voor Galapagos'

Door Belegger.nl op 28 september 2020 14:00 | Views: 15.549

'Mijlpaal voor Galapagos'

Vrijdag nabeurs werd bekend dat ook de Europese Comissie toestemming geeft voor het op de markt brengen van Jyseleca. Dit is de commerciële naam voor filgotinib, het medicijn tegen reumatoïde artritis.

“Volgens de samenwerkingsovereenkomst zal Galapagos nu een mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar ontvangen als erkenning van de goedkeuring door de Europese Commissie, legt Paul Weeteling, analist bij de IEX Beleggersdesk uit. 

Van biotechbedrijf naar biofarmaceut

Maar volgens de analist markeert dit nieuws voor Galapagos ook in letterlijke zin een mijlpaal. “Jyseleca is namelijk het eerste medicijn dat Galapagos heeft ontwikkeld en gaat vermarkten. Het bedrijf is nu niet meer pure biotech, maar een biofarmaceut.”

Eerder werd in Japan al groen licht gegeven voor de vermarkting van het middel. Volgens Weeteling een opsteker die de hoop op goedkeuring in de VS weer nieuw leven inblaast. 

VS belangrijkste markt

En dat is toch de belangrijkste markt, zo legt hij uit. 

“Goldman Sachs berekende in 2017 al een marktomvang van 30 miljard dollar voor reumatoïde artritis. Galapagos houdt het zelf op 26 miljard dollar in 2027. De jaarlijkse groeipercentages lopen uiteen van 6 tot 10%. Japan is goed voor ongeveer 10% van deze markt, Europa voor circa 20% en de VS voor 45%.

Nog meer in het vat

De analist wijst erop het bedrijf gelukkig niet alleen afhankelijk is van Jyseleca, want er zitten nog meer middelen in de pijplijn. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan een middel tegen Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF), de meest voorkomende vorm van longfibrose. Ook fase 2b-resultaten voor artrose zijn onderweg, schrijft Weeteling.

“Er zit dus nog ruim voldoende in het vat mocht het in de VS ook bij een tweede goedkeuringspoging van Jyseleca (geheel of ten dele) spaak lopen.”

‘Van de Stolpe geeft vertrouwen’

Tot slot wijst de analist nog op het commerciële en strategische inzicht van CEO Onno van de Stolpe, dat volgens hem veel vertrouwen geeft. Al met al goede redenen om positief te blijven over het aandeel. 

Bekijk ook: 'Vertrouwen in Galapagos blijft'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.