Hoe te reageren na een forse correctie? Blijf belegd!

Door Belegger.nl op 1 oktober 2020 08:45 | Views: 6.911

Hoe te reageren na een forse correctie? Blijf belegd!

De beste manier om je verliezen op de aandelenbeurs weer goed te maken? Opnieuw gaan beleggen!

Met alle onrust rond de verkiezingen, maatschappelijke onrust en negatieve nieuwsberichten, lijken de aandelenmarkten op dit moment de verkeerde plek om te zijn. 

Verlamming, emotie, of doorgaan?

Als de omstandigheden onzeker zijn, zijn er twee verkeerde reacties mogelijk, zo schrijft US News. Verlamming, waardoor niet de juiste keuzes gemaakt worden. Of vanuit emotie reageren. De grote vraag is wat de juiste reactie is na een geïncasseerd verlies.

Het beste is - volgens Bob Phillips van Spectrum Management Group - om na een verlies opnieuw te investeren in aandelen. Steek je hoofd niet in het zand, maar blijf jezelf ook niet voor je hoofd slaan. Het verlies is gebeurd. Van je fouten mag je leren, beaamt Bob Stammers (CFA Institute). 

Periodiek beleggen

Experts raden aan om periodiek te beleggen, om zo de instapdrempel te verlagen. Daarmee middel je de aankoopprijs en stap je niet in op een hoogtepunt, maar ook bij lagere koersen. Heb je een sterke maag, dan is ineens terugkeren op de aandelenmarkt beter. 

Lees hier meer over periodiek beleggen: 'Stop met proberen de mark te timen'

Discipline in selectie

Een veelgemaakte fout is een belegging verkopen op een dieptepunt en weer terugkopen als deze begint te stijgen. Zo wordt geld verloren bij elke cyclus. Stap alleen weer in als u denkt dat het aandeel goede langetermijnverwachtingen heeft tegen de huidige waardering.

Herbeleggen moet een onafhankelijke beslissing zijn. Doe goed onderzoek naar het aandeel, om beter begrip te krijgen van de vooruitzichten. De beste manier om te herstellen van een verlies of slechte belegging, is nog gedisciplineerder te zijn aan het begin.

Wanneer verkopen?

Mensen kopen vaak een aandeel zonder te begrijpen wat de drijfveren zijn van het rendement. Als het dan daalt, kunnen ze niet bepalen of het gewoon een negatieve marktbeweging is, of een signaal dat er iets fundamenteel mis is met het bedrijf.

Probeer bij koersdalingen belegd te blijven. Verkoop alleen als blijkt dat de deelneming een rotte appel in de mand is. Als een aandeel de functie verliest waarom het gekocht was, of de lange termijn prestaties veranderen fundamenteel, verkoop het dan direct.

Want zolang je geld in een zinkend schip zit, kun je het nergens aanwenden om rendement te behalen. Eigenlijk zijn dat de grootse verliesposten. Is er een betere mogelijkheid om rendement te behalen? Neem verlies en grijp die kans.

Geduld en een goed plan

Herstel na verlies vraagt tijd. Een comeback kan jaren duren, blijkt uit het onderzoek. De meeste verliezen werden pas drie tot vijf jaar later ingelopen. Een grote fout wordt gemaakt, als beleggers proberen in een keer hun verliezen goed te maken. Ze kiezen dan voor een risicovolle belegging, met de kans nog meer te verliezen.

Houd de lange termijn in het oog. Succes is niet het behalen van het hoogste rendement, maar beleggen zodat de doelstelling bereikt wordt.

Dus laat verlamming of emoties niet de overhand krijgen, maar blijf belegd in lijn met het beleggingsplan. Er zijn meer turbulente tijden geweest en steeds heeft de markt zich hersteld. Om daar de vruchten van te plukken, moet je belegd blijven.

Zie ook: Deze 3 regels beschermen u tegen een volgende beurscrash

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.