'Aandelen stijgen in 2021, ongeacht wie de verkiezingen wint'

Door Belegger.nl op 2 oktober 2020 08:30 | Views: 9.093

'Aandelen stijgen in 2021, ongeacht wie de verkiezingen wint'

De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gisteravond een onverwachte wending gekregen door de coronabesmetting van Trump. De president zit nu noodgedwongen in quarantaine.

Maar of nu Trump of Biden straks het Witte Huis bezet, het maakt niets uit voor de verwachting dat aandelen in 2021 gaan stijgen.

Dat stelt de immer optimistische hoogleraar en beleggingsstrateeg Jeremy Siegel van WisdomTree op CNBC. Hij heeft een aantal redenen voor die verwachting, zoals de toenemende liquiditeit als gevolg van alle stimuleringsmaatregelen, betere vooruitzichten rond corona en een robuuste arbeidsproductiviteit.

Biden of Trump?

Op grond van die factoren voorspelt Siegel een bullmarkt in 2021, ongeacht de uitkomst van de presidentsverkiezingen.

Biden heeft aangekondigd de vennootschapsbelasting te willen verhogen tot 28%, evenals de heffingen op langetermijn-kapitaalwinsten. Trump ziet dat als funest voor de markten en wijst op de winsten die onder zijn presidentschap zijn geboekt.

De verwachting is dat een overwinning voor Biden aanvankelijk een negatieve marktreactie oproept, maar een omvangrijke minderheid denkt dat het beleid van Biden op termijn beter is voor de markten.

De positieve kanten

Siegel wijst echter op fundamentele factoren die zijn mening ondersteunen dat de markt de coronadip achter zich zal laten. De Fed en het Congres pompen biljoenen dollars in de economie. Die stortvloed aan liquiditeit is ongeëvenaard. Hij denkt dat het geld langs de zijlijn loskomt zodra er een vaccin is en de coronavrees wegebt in 2021.

De bedrijfswinsten profiteren van een toename van de arbeidsproductiviteit als gevolg van de pandemie. Bedrijven hebben afscheid genomen van overtollig personeel en de kosten verlaagd. De productiviteit is in het tweede kwartaal met 10,1% gestegen: het hoogste percentage in 50 jaar.

Lees ook: Hoe te reageren na een forse correctie? Blijf belegd!

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.