De 18 tips van de Hollandse Aandelenavond

Door Pieter Kort op 7 oktober 2020 14:00 | Views: 9.027

De 18 tips van de Hollandse Aandelenavond

Hollands Glorie is niet meer wat het geweest is. Op de Hollandse Aandelenavond, die gisteravond voor de tiende maal werd georganiseerd door IEX en BNP Paribas, waren de grote Nederlandse bedrijven van weleer met een lampje te zoeken. 

Pas toen we de beursexperts op het podium gingen vragen naar tips voor shortposities (met turbo's) werden er Nederlandse klassiekers genoemd, zoals Air France-KLM, Heineken en KPN. Maar in de kooptips domineerden, onder andere, slimme nieuwe spelers en door technologie gedreven aandelen.

Onder dat laatste kopje mogen we ook wèl traditierijke fondsen als Ahold Delhaize rekenen, trouwens. Maar namen als Galapagos, Alfen en Just Eat Takeaway zijn de new kids on the block, die in dit door corona gedomineerde beursjaar versneld de gevestigde orde van de troon lijken te stoten.

Koninklijke olifant Shell

Met een recordaantal van meer dan 1800 online kijkers - door de coronamaatregelen was er dit jaar geen publiek fysiek aanwezig - ontspon zich tussen de zes experts een interessante discussie over de huidige stand van zaken in de markt en waar in de nabije toekomst de kansen en de risico's liggen.

De olifant in de kamer was uiteraard Shell. De Koninklijke is de verpersoonlijking van Hollands Glorie, zeker als het over aandelen gaat, maar werd zelfs op een extreem lage koers van onder de 11 euro maar één keer getipt, nota bene door een van de technische analisten, doorgaans geen fans van aanhoudende downtrends.

De overige analisten waren opvallend eensgezind. Shell is misschien historisch goedkoop, maar is er ook zicht op dat het binnenkort minder goedkoop wordt? Een bedrijf dat nog zoveel problemen dient te overwinnen kan wel herstelritjes maken, maar een langetermijn-koopadvies? Zelfs Nico Bakker, die het aandeel koopwaardig acht, waarschuwt dat zijn tip speculatief is en voor de relatief korte termijn. 

Tech en verduurzaming, daar moet u zijn

Als je dan toch moet kiezen welke bedrijven op dit moment koopwaardig zijn, kijken de analisten liever naar bedrijven die zich bewegen in trends die in deze tijd de wind nog enigszins mee hebben: technologie en verduurzaming, bijvoorbeeld. Dat levert deze 18 namen op - of eigenlijk 15, want drie fondsen worden door maar liefst twee analisten getipt.

Jim Tehupuring (1Vermogensbeheer)

 1. Hal Trust
  Beleg mee in de holding van de beste beleggers van Nederland, die bovendien noteert tegen een flinke korting ten opzichte van de intrinsieke waarde.
 2. Aperam
  Dit staalbedrijf had flink te lijden onder de coronacrisis, maar de Q2-cijfers waren sterk, evenals de vooruitzichten. Herstelkandidaat met potentieel tot boven de 30 euro.
 3. Just Eat Takeaway
  De coronacrisis versnelt de groei in deze toch al groeiende markt, waar bovendien het 'winner takes all'-principe geldt. CEO Jitse Groen is vastbesloten om die winnaar te zijn.

Wouter Slot (IEX)

 1. Ahold Delhaize
  Koersdoel 35 euro
 2. ASML
  Koersdoel 400 euro
 3. Corbion
  Koersdoel 50 euro

Jos Versteeg (InsingerGilissen)

 1. Ahold Delhaize
  Wint marktaandeel, heeft een uitstekend online model (met onder andere Bol.com) en is relatief goedkoop.
 2. SBM Offshore
  Haalt nieuwe orders binnen ondanks de oliecrash en biedt een aantrekkelijk dividend dat bovendien goed houdbaar is vanwege een leaseportefeuille die tot 2045 een voorspelbare kasstroom oplevert.
 3. Galapagos
  Filgotinib is niet de voorspelde kaskraker, maar Galapagos heeft andere veelbelovende middelen in de pijplijn, bovenop een grote hoeveelheid cash (85 euro per aandeel). Koersdoel op termijn: 200 euro.

Nico Inberg (IEX)

 1. Heijmans
  Deze bouwer heeft weinig last van de coronacrisis, maar is wel hard gedaald op de beurs. Heeft geleerd van het verleden (geen moeilijke projecten meer) en profiteert van de verduurzamingstrend.
 2. Alfen
  Bevindt zich in de sweet spot van een enorme groeimarkt: laadpalen voor elektrische auto's en smart grids. Is hard opgelopen, kopers kunnen wachten tot de koers even inzakt richting 50 euro.
 3. Basic-Fit
  Werd hard geraakt door de coronacrisis - en bleek daar ook niet op voorbereid. Onderliggend zit het bedrijf echter heel goed in elkaar en inmiddels is de balans stevig genoeg om deze crisis uit te zitten. Voor weinig op te pikken.

Ralph Wessels (ABN Amro)

 1. Just Eat Takeaway
  Groeit zowel organisch als door overnames en profiteert van de 'gig economy'-trend. De vrees dat JET zich overtilt aan grote overnames lijkt niet bewaarheid te worden.  
 2. ASMi
  Marktleider in zijn segment, met bovendien een solide balans. Heeft last van een verzwakking in de geheugenmarkt, maar de langetermijn-vooruitzichten zijn rooskelurig.  
 3. Vopak
  Plukt nu de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren. Zit overal op goede locaties en scoort hoog op duurzaamheidscriteria.

Nico Bakker (Btac)

 1. Galapagos
  In het aandeel zijn 'bodemstampers' in actie. Bij meer witte candles positie uitbreiden.
 2. RELX
  Bodemvorming is gaande. Koopkansen zolang de koers boven 18 euro noteert.
 3. Royal Dutch Shell
  Hoog tijd om het berenspoor af te sluiten. Bij een witte candle op of boven de 10+ zijn er kansen voor een herstelrit richting 16 of 18 euro. Speculatief en spannend steunscenario.

En dan nog: de shorts

Turbo-aanbieder BNP Paribas is mede-organisator van de Hollandse Aandelenavond en aangezien turbo's de prettige eigenschap hebben dat u er ook mee short kunt gaan, vroegen we de experts ook welke aandelen zij rijp vinden voor een koersdaling - en dus voor een shortpositie.

In de keuze van shorts kwamen we ook een doublure tegen. Sterker, het geplaagde Air-France-KLM bleek bij meer analisten dan de twee hieronder op het shortkandidatenlijstje te hebben gestaan:

 • Jim Tehupuring: KPN
 • Wouter Slot: AMG
 • Jos Versteeg: Air France-KLM
 • Nico Inberg: Air France-KLM
 • Ralph Wessels: Randstad
 • Nico Bakker: Heineken

Uiteraard geldt bij al deze tips de basisregel van beleggen: doe vooral ook zelf uw huiswerk. Tips zijn er ter inspiratie, en zijn geen instructie.

Inschrijvers voor de Hollandse Aandelenavond ontvangen binnenkort een link om het hele seminar nog eens rustig terug te kijken. Abonnees op IEX magazine kunnen volgende week een uitgebreide terugblik op de avond teruglezen.

Bekijk ook: Kooplijsten: Alfen (+230%) houdt Nico Inberg bovenaan


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.