Zo kunt u als belegger het cijferseizoen goed doorkomen

Door Belegger.nl op 13 oktober 2020 17:00 | Views: 3.140

Zo kunt u als belegger het cijferseizoen goed doorkomen

Het Nederlandse cijferseizoen is vandaag van start gegaan. Fagron verzorgde vanmorgen de aftrap. Morgen volgen ASML, TomTom en Just Eat Takeaway. Hoe laveert u als belegger het beste door deze stortvloed aan nieuwe informatie?

Jeremy Mullin, een professionele beurshandelaar met meer dan 15 jaar ervaring, zette in een artikel op de website van Zacks een aantal handige tips op een rij.

Waarom reageren de koersen zo sterk op winstcijfers?

Handelaren kopen of dumpen een aandeel op basis van de vraag of de vooruitzichten voor het bedrijf in kwestie positief of negatief zijn. Mocht het bedrijf met onverwacht nieuws komen, dan kan dat leiden tot grote koersbewegingen van soms wel meer dan 10% in één dag.

Vandaag de dag zijn computeralgoritmen in staat om krantenkoppen te lezen en vervolgens razendsnel over te gaan tot handelen. Deze computers kunnen sneller reageren dan mensen, wat vaak tot grote koersstijgingen of koersdalingen kan leiden. Dergelijke schommelingen kunnen vervolgens paniek veroorzaken onder beleggers, omdat ze de koersen van hun aandelen snel zien dalen en hun verliezen zien oplopen.

Niemand kan sneller handelen dan een computer, maar met geduld en een beetje discipline kunnen beleggers een slaatje slaan uit de irrationele bewegingen die de computerhandelaren veroorzaken. Zo is het kopen van een aandeel na een lager dan verwacht winstcijfer een strategie die veel beleggers geld heeft opgeleverd.

Corona vergroot de koersbewegingen

Met zoveel onzekerheid in de markt vanwege de coronacrisis is het voor de marktpartijen moeilijk om een correcte prijsinschatting te maken voor veel aandelen. Een bedrijf dat zijn winstcijfers presenteert inclusief prognose voor de toekomst, geeft handelaren meer duidelijkheid omtrent de koers.

Een dergelijke herwaardering van het aandeel kan grote koersbewegingen veroorzaken, zowel omhoog als naar beneden. Met andere woorden, winstvolatiliteit creëert kansen.

Mullin geeft drie tips:

  • Lees de analistenrapporten van de bedrijven waarin u aandelen bezit.
  • Kijk ook naar de technische analyses en indicatoren, zoals bijvoorbeeld de Fibonacci-grafiek, die toekomstige toppen en bodems kan opsporen.
  • Mocht u overgaan tot beleggen, zet dan voor uzelf op een rij voor welke prijs u het aandeel wil kopen of weer van de hand wil doen. Verlies nemen is immers net zo belangrijk als winst nemen.

Een laagdrempelige manier om analistenadviezen te krijgen is lid worden van IEX Premium. Dit is een abonnementendienst, waarbij u voor een vast bedrag per maand dagelijks koop- en verkooptips en uitgebreide aandelenanalyses ontvangt. Deze worden verzorgd door de IEX Beleggersdesk: een team van onafhankelijke professionals dat dagelijks de markt op de voet volgt en altijd op zoek is naar de beste beleggingen.

Profiteren van de huidige marktomgeving

De markt bevindt zich momenteel in een unieke situatie. De Amerikaanse centrale bank is bezig met een ongekend stimuleringsprogramma van de economie, en beleggers kunnen profiteren van de zeepbel die zal worden gecreëerd.

De mogelijkheden zijn legio en er zijn handelaren die momenteel veel geld verdienen. Volgens Mullin is het komende cijferseizoen het belangrijkste in de afgelopen tien jaar, en zal het wellicht de grootste winstkansen bieden van 2020.

Lees ook: Bevinden markten zich aan het begin van een nieuwe cyclus?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.