Bang voor een crash? 5 tips

Door Redactie op 12 februari 2021 11:30 | Views: 27.241

Bang voor een crash? 5 tips

De beurzen staan op recordhoogten, maar er hangen veel onzekerheden boven de markt. Wat kunt u het beste doen om u in te dekken tegen een mogelijke beurscrash?

Om met het goede nieuws te beginnen: het komt vanzelf weer goed. Tenminste, als we achterom kijken. De AEX-index is elke klap weer te boven gekomen.

Maar ook brede Amerikaanse S&P 500-index toont een opmerkelijke veerkracht. In de afgelopen zeventig jaar is het maar liefst 38 keer voorgekomen dat de index een daling liet zien van minimaal 10%. Maar al die keren is de S&P 500 weer opgekrabbeld.

Er is dus geen reden voor paniek. Maar voor wie zich toch wil voorbereiden op een stevige correctie, heeft de Amerikaanse beleggingssite The Motley Fool vijf tips op een rij gezet.

1. Niets doen

Op uw handen blijven zitten. Veel meer is er niet voor nodig om de waarde van uw beleggingen in tact te houden.

Maar veel beleggers vinden dat lastig en wijken af van hun strategie bij een correctie. Ze stoppen met inleggen, verkopen hun aandelen, om een groter verlies te voorkomen, of herbalanceren hun portefeuille zo grondig dat ze te defensief zijn belegd. Volgens The Fool zijn deze ingrepen veel schadelijker dan een marktcorrectie.

2. Bouw een noodpotje op

Om een crisis te kunnen overleven, is het verstandig om voldoende spaargeld te hebben om het drie tot zes maanden uit te kunnen zingen. The Fool adviseert om dat geld niet te beleggen, maar veilig weg te zetten, op een spaarrekening of een termijndeposito.

3. Herbalanceer uw portefeuille voorzichtig

Het is verstandig om soms even stil te staan bij de vraag hoeveel risico u kunt en wilt nemen. En hier uw portefeuille op aan te passen.

Veel beleggers trappen in de valkuil dat ze hun portefeuille te defensief maken, uit angst voor een marktcorrectie. Ze verruilen bijvoorbeeld aandelen voor degelijke obligaties, waardoor ze veel rendement mislopen. Zeker als het nog minimaal tien jaar duurt voor u het geld nodig heeft, kunt u zich best wat risico's permitteren. Anders raken uw langetermijndoelen uit zicht.

Heeft u een lange beleggingshorizon, dan hoeft u zich niet druk te maken over tussentijdse koersschommelingen. Die horen erbij.

4. Beleg in indexfondsen

Spreiden is heel belangrijk als u gaat beleggen, want u damt daarmee de risico's in. Een goede spreiding is lastig te bereiken als u alleen belegt in losse aandelen. Daarom kan het slim zijn indexfondsen toe te voegen aan uw beleggingsportefeuille.

Daarnaast kunt u voor de zekerheid een klein deel van je portefeuille inruimen voor beleggingen die een negatieve of lage correlatie hebben met aandelen. Denk bijvoorbeeld aan goud. Als de beurzen kelderen, vluchten veel beleggers in goud en vice versa. De makkelijkste manier om in goud te beleggen is via een ETF die de goudprijs volgt. U hoeft dan geen fysiek goud te kopen.

Lees verder: 'Koop ook eens een hooiberg'

5. Houd wat geld achter de hand

Never waste a good crisis, wordt vaak gezegd. Een beurscrash brengt niet alleen ellende met zich mee, maar biedt ook een mooie kans om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

Maak daarom een kooplijstje van aandelen en/of indexfondsen die u interessant vindt en zet alvast wat geld langs de zijlijn, zodat u kunt toeslaan als de beurzen kelderen.

Bekijk ook de column van Martine Hafkamp: Aandelen lijken duurder dan ze zijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
Pieter Vandewalle
0
Een echte langdurige crash komt er niet meer. Er is veel te veel geld en er is nog veel meer op komst. Als je al ziet dat jonge mensen niet meer weten waar lopen met hun geld en het dan maar in GME pompen om maar iets te noemen, dan zullen de beurzen blijven stijgen. Er is ook echt geen alternatief. Geld brengt niets op, obligaties ook al niet meer, edelmetalen modderen wat aan en vastgoed is voor de meeste mensen te duur geworden.
Don E.
0
Maan Arkenbosch
0
Een crash komt er, maar niet langdurig.Maar wel wordt het Monopoly-drukpersgeld via inflatie vrij waardeloos. Die inflatie gaat ook de aandelenmarkt raken. Bovendien, krijg je alsdan via verkoop van aandelen, waardelozer koopkracht geld in handen, dus toch (koopkracht) verlies.En waarom zijn de woningen en huren zo duur/hoog?
VforVermogen
0
Niets doen en verder wat geld achter de hand houden om goedkoop te kunnen inkopen. Simpel as that.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.