'Nieuwe economie'-aandelen zijn booming in China

Door Lucia Rodenburg op 26 oktober 2020 15:20 | Views: 16.321

'Nieuwe economie'-aandelen zijn booming in China

China lijkt de coronapandemie aardig onder controle te hebben. Dit biedt natuurlijk ook nieuwe beleggingskansen. J.P. Morgan Asset Management ging afgelopen week met een online conferentie dieper in op dit onderwerp.

Tijdens de conferentie, getiteld 'Virtual Roundtable Asia Pacific Equities and Bonds, spotlight on China' kwamen verschillende sprekers aan bod, onder wie Vincent Juvyns, Global Market Strategist en Rebecca Jiang (foto), portefeuillemanager van het JPM China A-Shares Opportunities Fund.

'Azië gaat goed om met crisis'

"Azië is over het algemeen goed omgegaan met de Covid-19-crisis", begint Juvyns. "China heeft de eerste golf beter gemanaged dan Europa en er zijn vrijwel geen tekenen van een tweede golf. Zelfs als je de Chinese cijfers met een korreltje zout neemt, is het verschil duidelijk."

Het goed managen van een gezondheidscrisis is essentieel voor een gezonde economie, vervolgt hij. "De economische activiteit in Azië is alweer bijna op een normaal niveau aangekomen. Niet overal natuurlijk, maar het algemene beeld is positief. Zo opereren hotels in Azië gemiddeld alweer op 90% van hun kracht. Ik kan je vertellen dat dat in Luxemburg nog maar op 15% ligt."

China profiteert van stimulering elders

“Wat opvalt is dat de wereldwijde handel toch behoorlijk veerkrachtig is gebleken in deze diepe recessie. China profiteert daarvan."

"We zien een mooi V-vormig herstel optreden in de Chinese economie. Dit jaar verwacht het IMF 2% groei, maar volgend jaar wordt een groei van 8% voorzien. Zet deze cijfers maar eens tegenover die van de wereldeconomie of die van Europa, waar een behoorlijke krimp wordt verwacht."

"Wat daarbij opvalt is dat China zelf haar economie niet eens zoveel gestimuleerd heeft. Het land profiteert vooral van stimuleringsmaatregelen elders in de wereld."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: China lijkt als winnaar uit de bus te komen

Chinese aandelenmarkt

Rebecca Jiang op haar beurt gaat wat dieper in op de Chinese aandelenmarkt.

"De kapitaalmarkt opent zich steeds verder voor buitenlandse beleggers. We zien bijna een rechte lijn omhoog vanaf 2016. De meest interessante kansen liggen bij kwaliteitsaandelen waar groei is te vinden: technologie, gezondheidszorg en consumentenaandelen.”

1. Technologie

“Het werken vanuit huis, maar ook het online shoppen en online studeren zorgt voor een groeiende vraag naar technologiebedrijven, bijvoorbeeld aanbieders van cloud-oplossingen en netwerkbeveiliging. Door het handelsconflict met de VS profiteren binnenlandse bedrijven."

2. Gezondheidszorg

“Door de pandemie is er een groeiend bewustzijn ontstaan wat betreft de volksgezondheid. Er is meer vraag naar vaccins, testvoorzieningen en medische apparatuur.”

3. Consumentenaandelen

“Wat we verder zien is dat de ‘premiumisation’ bij de consument doorzet. Niet alleen in de zin dat er meer luxeproducten verkocht worden, maar door het hele leven zien we dit terug. De thuiszittende consument kiest voor betere kwaliteit en meer ‘high end’-producten.”

“Ook zien we dat er bijvoorbeeld meer vraag is naar diepvriesproducten. China ligt daarin ver achter op Japan, en we zien een inhaalslag. Mensen koken meer thuis in plaats van dat ze uit eten gaan, maar kiezen door een druk leven toch voor gemak.”

Volgens Jiang moeten we ook zeker de markt voor elektrische voertuigen niet vergeten, die booming is in China. “Elektrische auto’s zijn in korte tijd enorm populair geworden in het land. Niet alleen vanwege overheidssteun, maar ook omdat Chinese fabrikanten wereldwijd steeds beter meekomen. Daar liggen interessante investeringskansen.” 

'De sterken worden sterker'

Over het algemeen is Jiang erg positief over de Chinese aandelenmarkt. “De fundamentals zijn behoorlijk solide en ook de waarderingen zijn interessant. Er stroomt steeds meer buitenlands geld naar toe.”

Volgens de expert passen Chinese bedrijven zich zeer snel aan veranderende marktomstandigheden aan. “De trend is dat de grote, sterke bedrijven sterker zullen worden. Dat heeft ook te maken met de overheid, die een flinke vinger in de pap heeft in de economie. Dat is altijd zo geweest en dat zal zo blijven. Dat is fundamenteel anders dan in het Westen.”

Eigen kampioenen steunen

“Het is ook doorgedrongen in de mentaliteit van de Chinezen. Ze zullen de eigen kampioenen blijven steunen. Veel bedrijven in de solar- en EV-sector bijvoorbeeld, zouden niet zijn waar ze nu zijn zonder overheidssteun.” 

“Maar buiten dat denk ik dat de Chinese markt behoorlijk concurrerend is. Een bedrijf dat niet goed is aangepast, zal het toch niet overleven. Denk aan Alibaba, dat een enorm dominante positie heeft in e-commerce. Het weerhield echter de nummer 2 in China, online marktplaats Pinduoduo, er niet van razendsnel te groeien. Degenen die zullen blijven zijn de best aangepasten.”

Hoe beleggen in China?

Hoewel de Chinese aandelenmarkt steeds opener wordt voor buitenlanders, is het voor Nederlandse beleggers helaas nog steeds niet zo gemakkelijk om in Chinese aandelen te beleggen. De eenvoudigste manier om de markt te bespelen is via een beleggingsfonds of ETF. U hebt dan een gespreid mandje van aandelen.

Een andere optie is beleggen in Chinese aandelen met een notering op Wall Street. Dat lijkt langzaam aan populairder te worden onder Nederlandse beleggers, zoals we uit recent onderzoek van Binck kunnen concluderen. In de top 10 Amerikaanse aandelen onder Binck-klanten zijn nu namelijk voor het eerst Chinese aandelen met een notering op Wall Street opgedoken: e-commercegigant Alibaba en elektrische auto-fabrikant Nio.

Lees meer: 'Chinese automaker Nio is winnaar voor lange termijn'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.