Let bij een overwinning voor Biden op deze Europese aandelen

Door Belegger.nl op 2 november 2020 08:50 | Views: 30.049

Let bij een overwinning voor Biden op deze Europese aandelen

Een overwinning van Joe Biden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen is gunstig voor bepaalde Europese aandelen. Dat zeiden analisten van de Britse en Zwitserse banken Barclays en UBS tegen Barrons.

Er zijn volgens de analisten drie factoren die in het voordeel van Europese aandelen werken.

Ten eerste is de kans groot dat onder Biden de Amerikaanse economische en politieke banden met Europa verbeteren. Ten tweede kan een verhoging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting in combinatie met meer overheidsuitgaven in het voordeel werken van Europese bedrijven. Tenslotte zal er onder Biden vermoedelijk een meer ecologisch verantwoorde koers worden gevaren.

Vennootschapsbelasting omhoog

Een van de belangrijkste programmapunten van Biden is dat hij de vennootschapsbelasting wil verhogen van 21% naar 28%. Volgens Barclays kan dat bedrijven die in Europa belast worden een voordeel verschaffen.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dit niet voor alle bedrijven geldt. Zo zal bijvoorbeeld Fiat Chysler juist geld verliezen omdat het meeprofiteerde van het Amerikaanse belastingvoordeel.

Meer geld voor infrastructuur en duurzame energie

Aan de andere kant wil Biden meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld infrastructuur en duurzame energie. Ook dat kan extra werk opleveren voor Europese bedrijven die op het gebied van sociaal en duurzaam produceren voorlopen op de VS.

Daar komt volgens UBS bij dat Amerikaanse bedrijven op de beurs veel duurder zijn dan hun Europese concurrenten. Biden kan er voor zorgen dat het verschil tussen die waarderingen kleiner wordt.

Deze bedrijven profiteren

De aandelen die het meest profiteren van een Democratische overwinning zijn volgens UBS bedrijven met veel activiteiten in de VS. Die zijn veelal te vinden in de automobiel-, nuts-, vastgoed-, bouw- en financiële sector.

Bedrijven in die sectoren met de grootste belangen in de VS zijn CRH, Buzzi Unicem (Italiaans beton- en cementbedrijf), Heidelberg Cement en LafargeHolcim (bouwmaterialen), en in de autosector Fiat Chrysler, Michelin, Daimler en wellicht ook Volkswagen (als de elektrische auto’s van het bedrijf een succes worden).

Barclays voegt daar nog de naam van Neste aan toe. Dat is een Fins bedrijf dat sterk is in de productie van biobrandstoffen.

Lees ook: ‘Winst Biden heeft grote gevolgen voor olie en gas’

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.