7 interessante Big Data-aandelen

Door Redactie op 5 november 2020 15:30 | Views: 16.353

7 interessante Big Data-aandelen

Nu we vanwege de pandemie allemaal meer thuis werken, is de behoefte aan clouddiensten enorm toegenomen. Dat is goed nieuws voor Big Data-bedrijven, die een groot deel van hun waarde halen uit het verwerken of opslaan van gegevens.

De databedrijven die de slag zullen winnen, zijn die ondernemingen die hun data het beste organiseren. Het verzamelen van meer data is belangrijk, maar het analyseren ervan is ook ongelooflijk waardevol. Daarom zullen bedrijven met de beste datawetenschappers het naar verwachting het beste doen.

Investorplace zette de zeven beste data-aandelen op een rij.

SAP

Deze Duitse softwarereus zag zijn aandelen dalen van 150 dollar naar 105 dollar in een week tijd nadat het zijn omzetverwachting voor de rest van het jaar verlaagde met 2,16% tot 2,46%. Toch is de reactie van beleggers volgens Investorplace wat overdreven, want SAP is een van de betere databedrijven, met een grote know-how.

Splunk

Splunk, dat zichzelf profileert als een 'data-to-everything'-platform, heeft 91 van de 100 bedrijven in de Fortune 100 lijst als klant. De enterprise- en cloudoplossingen van het bedrijf integreren data om onder andere dashboards mee te creëren.

De omzet is gestegen van 950 miljoen dollar in 2017 tot maar liefst 2,35 miljard dollar in 2020. Hoewel de winst voor rente en belastingen nog steeds negatief is, bevindt het bedrijf zich in een groeifase. Geen wonder dat de meeste analisten die Splunk volgen, het bedrijf een koopadvies hebben gegegeven.

MongoDB

Sinds het beursdebuut in 2017 is de koers van MongoDB gestegen van 30 dollar per aandeel tot 230 dollar. Toch is er voldoende reden om aan te nemen dat de koers nog verder omhoog kan. Let wel, hoewel het bedrijf omzetgroei heeft geboekt mede dankzij zijn populaire NoSQL-databases, is het nog steeds niet winstgevend.

Cloudera

Cloudera is een aanbieder van data-clouddiensten voor bedrijfstoepassingen. Zo helpt het de stad Dubai met het beheer van de watervoorziening.

Net als veel andere grote databedrijven laat Cloudera omzetgroei zien, maar is het nog niet winstgevend. Dat verklaart wellicht waarom het aandeel van veel analisten een ‘houd’-advies heeft gekregen. 

Palantir

Palantir bouwt ondernemingsdataplatformen en haalt ongeveer de helft van zijn inkomsten uit contracten met de federale overheid in de VS. Zo kondigde het onlangs een contract aan ter waarde van 91 miljoen dollar met het Amerikaanse leger op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie.

Sinds Palantir een maand geleden naar de beurs ging, is de koers met 6,6% gestegen tot 10,13 dollar per aandeel. Het bedrijf publiceert de cijfers over het derde kwartaal op 12 november. Vorige maand zei Palantir dat het een jaaromzet verwacht van tussen de 1,05 miljard dollar en 1,06 miljard dollar, een stijging van ruim 40%.

Lees meer: Big-databedrijf Palantir gaat naar de beurs

Amazon

Amazon is niet alleen marktleider in de e-commerce, het is ook een grote speler op cloud- en datagebied. Zo heeft Amazons slimme gebruik van big data geleid tot minder gevallen van fraude op zijn platform.

Hoewel Amazon het risico loopt beschuldigd te worden van monopolistische praktijken door de Amerikaanse autoriteiten, verwacht Investorplace dat het met een sisser af zal lopen, ongeacht welke president er in het Witte Huis zit.

Elastic

Dit bedrijf is mede dankzij een koerswinst van 53% in 2020 favoriet van een groot aantal analisten die de datasector volgen.

Elastic ontstond min of meer per ongeluk toen topman Shay Banon in 2012 op zoek was naar een baan en code aan het schrijven was. Het is sindsdien uitgegroeid tot een bedrijf met een marktwaarde van meer dan 9 miljard dollar, dat onder meer farmaciereus Pfizer en een onderdeel van de Amerikaanse marine als klant heeft. En in tegenstelling tot veel concurrenten is Elastic met een winst per aandeel van 6 dollarcent in het eerste kwartaal van dit jaar wel winstgevend.

Zie ook het Premiumartikel: Palantir: Big data, big money?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.