'Alibaba wordt onderschat'

Door Belegger.nl op 6 november 2020 10:15 | Views: 13.992

'Alibaba wordt onderschat'

Alibaba, het grootste e-commercebedrijf van China, is klaar voor langdurige groei. Hoewel grote Amerikaanse rivaal Amazon met een marktwaarde van 1,5 biljoen dollar bijna twee keer zoveel waard is, heeft Alibaba volgens The Motley Fool het potentieel om net zo groot te worden.

Alibaba komt uit China, een land dat op basis van koopkracht momenteel het hoogste bruto binnenlands product (BBP) ter wereld heeft.

Binnen 10 tot 15 jaar grootste economie

Hoewel de VS nog steeds het hoogste nominale BBP ter wereld hebben, verwachten de meeste analisten dat China binnen 10 tot 15 jaar de grootste economie ter wereld zal zijn.

De huidige trends ondersteunen deze prognose. Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal het Chinese BBP dit jaar met 1,9% stijgen, waar voor de VS een daling van 4,3% voorspeld wordt.

Sterke opkomst middenklasse

De Chinese economische groei kan voor een deel worden verklaard door de sterke opkomst van de middenklasse. Vandaag de dag woont meer dan de helft van de mondiale middenklasse in Azië, en slechts 17% in Noord- en Zuid-Amerika. In 2027 zal de Chinese middenklasse meer dan 1 miljard mensen tellen: een kwart van het wereldtotaal.

Volgens The Motley Fool zal Alibaba profiteren van nieuw beleid van de Chinese regering, dat erop gericht is de buitenlandse handel te stimuleren, terwijl tegelijkertijd wordt gewerkt aan het versterken van bedrijven in eigen land.

Alibaba's sterke punten

Ondanks de coronapandemie is Alibaba dit jaar flink gegroeid. Zo steeg de omzet in het eerste kwartaal (dat eindigde op 30 juni) met 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en met 22% in het kwartaal dat eindigde op 31 maart.  

De pandemie en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal gebruikers van digitale kanalen creëerde kansen voor Alibaba. Zo wendden veel internationale groothandelaren zich door de wereldwijde verstoring van de toeleveringsketen tot Alibaba.com om producten in te slaan, wat leidde tot een verdubbeling van het aantal dagelijks actieve kopers in de maand juni.

Ook clouddiensten

Net als Amazon richt Alibaba zich behalve op online winkelen ook op het aanbieden van clouddiensten. De omzet van deze divisie steeg tijdens het eerste kwartaal met 59% en in het tweede met 60%, waarmee de divisie verantwoordelijk is voor 10% van het toaal.

Alibaba publiceerde 5 november de cijfers over het tweede kwartaal. Zoals verwacht is de recente groeitrend verder doorgezet: de omzet steeg met 30% en transportdienst Cainiao groeide zelfs met 73% ten opzichte van vorig jaar.

Ant Group

De sterke prestaties van het bedrijf worden verder aangevuld met zijn belang in Ant Group, waarvan de beursgang die gisteren zou plaatsvinden abrupt werd opgeschort door de Chinese overheid 'in verband met regelgevingskwesties'.

Ant is een financiële dienstverlener die is opgericht door Alibaba-oprichter Jack Ma en is een van de grootste fintechbedrijven ter wereld. Alibaba bezit ongeveer een derde van Ant.

Grote veerkracht

De aanhoudende groei van Alibaba tijdens een pandemie toont de grote veerkracht van het bedrijf, dat naar verwachting sterke groeivooruitzichten heeft. Het bedrijf is goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende middenklasse in China en ligt op schema om een miljard gebruikers aan zich te binden.

Dat zijn indrukwekkende cijfers. Het is slechts een kwestie van tijd voordat beleggers zich realiseren hoeveel opwaarts momentum Alibaba heeft.

Zie ook: 'Nieuwe economie-aandelen zijn booming in China'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.