Beleggers zijn blij met Joe Biden

Door Loege Schilder op 10 november 2020 11:40 | Views: 3.475

Beleggers zijn blij met Joe Biden

Joe Biden werd afgelopen weekend dan eindelijk de nieuwe president-elect. Dagenlang moesten we in spanning wachten op het tellen van de stemmen. Uiteindelijk bleek Joe Biden de meeste kiesmannen te hebben verzameld.

Hoewel president Trump zich nog niet bij het verlies neerlegt, zijn beleggers blij met de verkiezing van Biden. De koersen stegen over een breed front. Is dat een voorbode voor de aankomende jaren?

Biden wil verbinden en vertrouwen terugbrengen

In zijn eerste speech kon de Democraat Biden geen grotere tegenpool zijn van de vorige president. Waar Trump de verschillen in de samenleving verder vergrootte, sprak Biden over verbinding. Hij wil een president zijn voor alle Amerikanen. Ook degenen die niet op hem gestemd hebben.

Beleggers reageerden positief op de uitverkiezing van Biden. Beleggers houden niet van risico. De rust van Biden is meer dan welkom na het onvoorspelbare optreden van Trump.

Eerste vrouwelijke, donkere president onderweg?

Kort na de overwinningsspeech was er ruimte voor zijn running mate en toekomstige vice-president: Kamala Harris. Zij wordt de eerste vrouwelijk, donkere vicepresident. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Als Joe Biden zijn ambtstermijn van 4 jaar niet volmaakt, wordt Harris waarschijnlijk ook de eerste vrouwelijke president.

Gegeven de hoge leeftijd van Biden (78) is deze mogelijkheid reëel. Harris kan zo een voorbeeldrol vervullen voor verschillende Amerikaanse bevolkingsgroepen die zich de afgelopen jaren niet gehoord voelden.

Republikeinen houden de senaat

Ondanks de winst van de Democraat Joe Biden, is het waarschijnlijk dat de Republikeinen de meerderheid in de senaat behouden. Ook daar zijn beleggers blij mee. Joe Biden heeft namelijk grote hervormingen in de financiële sector en meer regulering van IT-bedrijven aangekondigd. Dat zou ten koste gaan van de bedrijfsresultaten.

Door de meerderheid van de Republikeinen in de senaat kunnen die wat meer balans aanbrengen in de plannen van Biden. Daardoor wordt de invloed op de bedrijfsresultaten aanzienlijk verkleind.

Wat verandert er? En wat niet?

Ten opzichte van China zal Biden een soortgelijk standpunt innemen als Trump deed. Ook Biden vindt eerlijke handel met China van groot belang. De toon zal milder zijn, maar de boodschap blijft overeind.

Klimaatverandering zal onder Biden wel weer een prominente rol krijgen, nadat het onderwerp bij Trump steeds meer op de achtergrond raakte. Maar de eerste actie van Biden is het opzetten van een task force om de corona-uitbraak te bestrijden.

Nieuw vaccin is veelbelovend

In die opdracht kreeg Biden direct onverwachte hulp. Pfizer, bij het grote publiek bekend van Viagra, maakte bekend in december een vaccin te hebben. Uit testen bleek het vaccin effectief bij meer dan 90% van de proefpersonen.

Ook op dit nieuws reageerden beleggers enthousiast. Vooral de aandelen die als gevolg van de corona-uitbraak flink waren gedaald, schoten omhoog en zorgden voor mooie plussen op de borden. Zo werd een dag die goed begon door de verkiezing van Biden uiteindelijk nog veel beter.

Vooruitzichten zijn goed

De aankomende periode zullen we Joe Biden en Kamala Harris beter leren kennen. Dan leren we meer over hun plannen voor de Amerikaanse economie. De start was in ieder geval uitstekend en de vooruitzichten zijn goed.

De komst van een vaccin en de lage rente moeten de economie helpen bij verder herstel. Dan zit er nog wel wat ruimte in de koersen. Maar laten we vooral niet vergeten dat de belangrijkste opdracht van Biden is om de Amerikanen weer onderling te verbinden. Make America Normal Again!

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.