4 redenen waarom Bidens eerste jaar de beurs zal aanjagen

Door Belegger.nl op 18 november 2020 11:25 | Views: 13.536

4 redenen waarom Bidens eerste jaar de beurs zal aanjagen

Het eerste jaar van het presidentschap van Joe Biden zal waarschijnlijk positief uitpakken voor de financiële markten, verwacht Invesco. De vermogensbeheerder ziet hiervoor vier redenen.

De Democraat Joe Biden zal op 20 januari worden ingehuldigd als president van de Verenigde Staten. De sterren staan gunstig voor beleggers, zo verwacht Invesco.

Goudlokje-scenario

Kristina Hooper, hoofdstrateeg wereldwijde markten bij de vermogensbeheerder, spreekt op CNBC zelfs van een mogelijk 'Goudlokje'-scenario, een benaming voor een ideale situatie, waarbij de markten niet oververhit zijn, maar ook niet te koud.

Ze noemt vier redenen voor het optimisme.

Blauwe golf blijft uit

Ten eerste is de angst van beleggers voor de 'blauwe golf', waarbij de Democraten zowel het Witte Huis als een meerderheid in het Congres zouden veroveren, ongegrond. Dat betekent dat er waarschijnlijk geen grote belastingverhogingen zullen plaatsvinden.

Ze wijst er wel op dat nog niet 100% zeker is of er een gesplitst Congres is,  met een door de Democraten gecontroleerd Huis van Afgevaardigden en een door de Republikeinen geleide Senaat. Er moeten namelijk in januari nog twee stemmingsrondes plaatsvinden in de staat Georgia.

Terugkeer naar traditionele handelspolitiek en steunpakket

Ten tweede zal Biden zeer waarschijnlijk terugkeren naar een meer traditionele handelspolitiek. Ook zal de nieuwe president naar verwachting een grootschalig coronasteunpakket introduceren.

Hooper verwacht dat een stimuleringspakket van de federale overheid, gecombineerd met  een verruiming van de geldvoorraad door de Federal Reserve, de economie en aandelenmarkten komend jaar zal ondersteunen.  

Vaccin als game changer

En tot slot is er veel vooruitgang geboekt met de ontwikkelingen van een vaccin tegen het coronavirus.

"Ik denk dat het vaccin een game changer is", meent Hooper. Hoewel de Amerikaanse economie nog steeds kampt met een oplopende aantal besmettingen en lockdownmaatregelen, gloort er volgens haar nu licht aan het eind van de tunnel.

Biden in betere positie dan Obama

Volgens haar verkeert Biden in een betere positie dan in 2009, toen hij vice-president werd onder president Barack Obama. "De situatie is beter dan tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008/2009, toen er veel monetaire stimulans was, maar vrijwel geen fiscale stimulans", aldus Hooper.

Invesco schat de waarde van een mogelijk federaal steunpakket op zo’n 1,5 biljoen dollar. In mei stemde het Huis voor een pakket ter waarde van 3,5 biljoen dollar. Hooper verwacht dat de Federal Reserve het gat zal dichten, en dat zal de markten een nieuwe impuls geven.

Lees ook de column van Loege Schilder: Beleggers zijn blij met Joe Biden

Reacties

2 Posts
Maan Arkenbosch
0
Door al deze steunpakketten is het de vraag, dat dit waarschijnlijk gefinancierd wordt met de drukpers, waardoor meer inflatie en duurdere kapitaalmarktrente. De financiële markten moeten niets hebben van stijgende rente, waardoor daling van de beurs in 2021 voor de hand ligt..
Commenter01
0
Ik begrijp het standpunt en ik kan me er ook in vinden. Echter vindt i het interessanter wat het zal doen met de gezondheidszorg in de VS, met name nu dankzij corona. de gezondheidszorg in de VS staat al vaak onder druk omdat er enorm veel mensen ziek zijn of ongezond leven in de VS. Door de grote getalen obesitas en overgewicht kampen veel Amerikanen ook met andere soorten lichamelijke problemen. Bijvoorbeeld Von Willlebrand is een ernstige ziekte waar ik laatst wat over heb gelezen via een artikel wat mijn zoon liet zien op www.mijngezondheidsgids.nl/hematologi... . denken jullie da de gezondheidszorg in de VS beter of juist slechter wordt onder leiding van Biden? Mijn zoon zit te denken over hier naar te verhuizen dus doe ik zoveel mogelijk research en ik hoor graag van jullie!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.