RBC: Oliebedrijven, stoot duurzame energie af

Door Belegger.nl op 19 november 2020 12:25 | Views: 10.030

RBC: Oliebedrijven, stoot duurzame energie af

De grote oliemaatschappijen staan aan de vooravond van een van de grootste transformaties in decennia: de overgang van het opwekken van energie uit fosiele brandstoffen naar duurzame methodes zoals wind, zon en waterstof.

Beleggers moeten volgens Barron’s duidelijk wennen aan deze overgang.

Zo eisen de grote pensioenfondsen en andere institutionele beleggers dat de oliegiganten zich inzetten voor de energietransitie, maar hoe meer er in duurzame energie wordt geïnvesteerd, hoe lager de koersen.

Neem het Britse BP, dat dit jaar aankondigde dat het van plan is om rond 2050 CO2-neutraal te werken, en de uitgaven voor duurzame energieprojecten te verhogen. Dit zijn allemaal doelstellingen die in overeenstemming zijn met de eisen van de grote beleggers. Het resultaat? Een koersdaling van 48% dit jaar, de grootste van grote olieproducenten.

Lees ook: Kan ‘Big Oil’ echt duurzaam worden?

Rendement of dividend?

Biraj Borkhataria, analist bij RBC Capital Markets, vatte het probleem als volgt samen: duurzame energiebedrijven worden vaak gewaardeerd naar hun verwachte toekomstige inkomsten. Zo lijden veel zonne-energiebedrijven elk jaar verlies, maar is de koers hoog ten opzichte van de winst vanwege het mogelijke toekomstige rendement.

Oliemaatschappijen daarentegen worden afgerekend op hun vermogen om op de korte termijn dividend uit te keren. In plaats van te kijken naar het groeiplaatje, letten beleggers vooral op de kasstroom van dit en volgend jaar.

Van oliemaatschappijen wordt overigens niet veel groei verwacht de komende jaren: zelfs de meest optimistische analisten betwijfelen of de vraag naar olie in het decennium vanaf 2019 in totaal met meer dan 10% zal stijgen.

Tussen de wal en het schip

Het opwekken van energie uit zon en wind kost veel geld, wat betekent dat schone-energiebedrijven flink moeten investeren. Olie- en gasbedrijven die nu overstappen op hernieuwbare energiebronnen, zullen naar alle waarschijnlijkheid minder dividend uitkeren of aandelen terugkopen. En het zal jaren duren voordat dergelijke investeringen zich zullen terugbetalen.

Olie-en gasbedrijven zitten tussen de wal en het schip: hun investeringen op korte termijn zullen niet gewaardeerd worden door aandeelhouders omdat die de kasstroom drukken. En de groene-energietakken van 'Big Oil' zullen niet op dezelfde manier worden gewaardeerd als de aandelen van producenten die volledig inzetten op duurzame energie.

Afstoten?

Mochten de waarderingen uit de pas blijven lopen, dan zouden de grote oliebedrijven hun hernieuwbare energie-activiteiten kunnen afstoten zodra ze op schaal zijn gebracht, suggereerde Borkhataria.

Hij rekende uit dat de duurzame energie-activiteiten van Equinor, Galp [Energia] en Total respectievelijk 17%, 15% en 10% van de huidige bedrijfswaarde vertegenwoordigen, mochten ze afzonderlijk worden gewaardeerd. "Wij denken dat deze optie bij de huidige aandelenkoersen niet te negeren is."

Shell bij topkeuzes

Borkhataria verhoogde zijn waardering voor BP en Chevron tot 'Sector Perform' van 'Underperform'. Volgens hem hebben beide ondernemingen nu een redelijke waardering en goede rendementsvooruitzichten voor aandeelhouders.

Zijn topkeuzes in de olie-industrie zijn de Brits-Nederlandse oliereus Shell, het Franse Total en het Noorse Equinor. "Onze voorkeur gaat uit naar bedrijven met het beste vrije kasstroompotentieel, gezondere balansen, en de bedrijven die zijn begonnen met het opbouwen van een track record op het gebied van CO2-neutrale technologie", besloot hij.

Zie ook: 'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
1
Big Oil blijft gewoon zeer belangrijk ! Hoe je het wend of keert, we hebben immer ook veel olie nodig. Dus oliebedrijven die alleen in de olie blijven zitten, die concurreren een Shell of TOTAL totaal kapot in de oliebussiness. Daarna gaan olieprijzen weer flink stijgen en levert men gewoon daar de olie aan waar vraag is en waar dus de belasting op olie veel en veel lager is als in de EU ! De hele wereld zit nog bomvol met olie ! Die gaan ze toch eerst opmaken .
GrandmasterC
0
Blijkbaar nooit van klimaatopwarming of CO2-beleid gehoord? Men gaat binnenkort massaal op elektrische voertuigen over, olie zal dus minder nodig zijn op de langere termijn en waarschijnlijk zal het nooit worden opgemaakt.
Gnos
0
Olie en gas blijft idd voorlopig zeer belangrijk; de groei van energie uit wind en zon is mondiaal trager dan de groei van de totale energievraag. Bovendien zijn er onvoldoende opslagmogelijkheden, zodat piekproductie moet worden verkocht tegen negatieve prijzen, of afgeschakeld, nog los van de frictie tussen een vraaggestuurd net en een aanbodgestuurde alternatieve productie. Elektrische auto's zullen voorlopig op de bestaande energiemix rijden, met naar energiecentrales verplaatste uitstoot, zodat olie en zeker gas nog lang nodig zullen zijn. Er worden nu miljarden verspild omdat men te snel wil; met het elektrificeren van de vraagkant is er nog geen oplossing voor het gebrek aan voldoende echt groene stroom en de frictie tussen vraag en aanbod.
Overigens gaan we hierbij nog voorbij aan de kwestie dat CO2 plantenvoedsel is terwijl vervuiling van bodem, oppervlaktewater en atmosfeer vrijwel onverminderd doorgaat.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.