Krijgen beleggers een eindejaarsrally?

Door Loege Schilder op 24 november 2020 14:30 | Views: 11.706

Krijgen beleggers een eindejaarsrally?

Voor beleggers komt het einde van het jaar in zicht. 2020 was tot nu toe zeker geen saai jaar. De scherpe daling als gevolg van de corona-uitbraak werd gevolgd door een uitzonderlijk sterk herstel. De wereldwijde aandelenindex staat daardoor op een kleine plus.

Krijgen we de komende weken een eindejaarsrally voor beleggers? Dan presteren aandelen in 2020 toch nog bovengemiddeld.

4 redenen voor een eindejaarsrally

Er zijn verschillende redenen waarom er een redelijke kans is op een eindejaarsrally:

  1. December effect
  2. Momentum op de markten is positief
  3. Risico’s worden minder
  4. Veel geld beschikbaar

1. December effect

Vanuit het verleden zijn er twee theorieën voor een goed aandelenrendement in december. De eerste is dat aandelenkoersen profiteren van de extra omzet die in november en december wordt behaald. Daarnaast worden in december over het algemeen minder faillissementen aangevraagd. Ook dat is positief.

De tweede reden is meer technisch. Amerikaanse beleggers moeten belasting betalen als ze een aandeel met koerswinst verkopen. Chen en Singal hebben onderzocht dat beleggen daarom de verkoop van aandelen met koerswinst uitstellen tot het nieuwe jaar.

Dit jaar hebben vooral de grote IT-bedrijven hoge koerswinsten gemaakt. Het uitstellen van verkopen kan ertoe leiden dat de koersen nog wat verder stijgen. De grote IT-bedrijven hebben een groot gewicht in de index, waardoor ze die index mee omhoog nemen.

2. Momentum op de markten is positief

Momentum is het woord dat beleggers gebruiken om een trend aan te duiden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een positief rendement over een periode van 3 tot 12 maanden vaak wordt gevolgd door een positief rendement in de maanden daarna. Door het positieve rendement krijgen beleggers meer vertrouwen, waardoor meer vraag komt naar de aandelen.

Door het sterke herstel vanaf maart was de trend al positief. De verkiezingswinst van Biden en het positieve nieuws over de vaccintests versterkten de positieve trend en het momentum. 

3. Lagere risico's

De verkiezingsuitslag en de positieve testresultaten zorgen voor minder risico. Beleggers houden niet van risico. Als het risico hoog is, gaan risicovolle beleggingen in de uitverkoop. President Trump bracht door zijn onvoorspelbare gedrag en vijandige houding naar China onzekerheid. Zijn opvolger Joe Biden is juist een stabiele factor in de Amerikaanse politiek.

Ook de beter dan verwachte testresultaten van verschillende coronavaccins geven beleggers meer vertrouwen. De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat we het coronavirus niet onder controle krijgen met social distancing en (gedeeltelijke) lockdown-maatregelen alleen. Daarom is positief vaccin nieuws zeer welkom voor beleggers.

De afgelopen dagen gaven diverse landen tijdlijnen aan voor de vaccinatie. Daaruit bleek dat overheden ervan uitgaan dat binnen enkele maanden een groot aantal mensen gevaccineerd is.

4. Veel geld langs de kant

Er staat momenteel veel geld langs de kant om te investeren. Centrale banken hebben de geldhoeveelheid verruimd, particulieren hebben gespaard en bedrijven hebben minder geïnvesteerd.

Door de lage, in sommige gevallen zelfs negatieve, rente hebben veel partijen gewacht op een geschikt moment om te investeren.  Aandelenkoersen zullen daarvan profiteren. Vooral omdat er weinig alternatieven zijn.

Kan het ook de andere kant op?

Naast bovenstaande positieve factoren zijn er ook risico’s. Vertrekkend president Trump kan nog een aantal verrassende acties uitvoeren met negatieve gevolgen. Ook kan het aantal coronabesmettingen onverwacht snel stijgen, waardoor toch weer zwaardere maatregelen nodig zijn.

Verder kan er natuurlijk iets gebeuren wat we nu nog niet verwachten. Zoals we dit jaar zijn verrast door de uitbraak van een besmettelijke ziekte.

Hoop op een eindejaarsrally is terecht

Er is al met al een reële kans op een eindejaarsrally. Het decembereffect en het positieve momentum zorgen voor meer vertrouwen onder beleggers. Ook de verkiezing van Biden en de testresultaten van de coronavaccins zijn positief.

Als beleggers geen negatieve verrassingen krijgen, zullen ze hun liquiditeiten stap voor stap investeren, met stijgende koersen tot gevolg. Dan komt het toch nog goed met het beleggingsjaar 2020.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.