UBS: 5 verrassingen om rekening mee te houden

Door Belegger.nl op 26 november 2020 14:20 | Views: 6.719

UBS: 5 verrassingen om rekening mee te houden

Nu de Amerikaanse verkiezingen achter de rug zijn en vaccins tegen corona in zicht, verwacht UBS dat de ontluikende economische expansie aan kracht zal winnen. De extreme marktvolatiliteit die in 2020 heerste, zou moeten dalen.

Hoewel deze ontwikkelingen waarschijnlijk positief zullen zijn voor aandelen, is genereren van een betrouwbaar rendement op middellange termijn nog steeds een uitdaging.

"We zitten midden in een diepe recessie en hebben ook te maken gehad met de bijbehorende bearmarkt. Niet alle sectoren zijn hierdoor even hard geraakt”, zegt Barry Gill, hoofd beleggingen bij UBS AM.

"Voor beleggers is het de moeite waard om na te denken over welke verrassingen 2021 in petto kan hebben en wat daarvan de eventuele gevolgen voor hun beleggingsbeslissingen kunnen zijn."

UBS zette een aantal mogelijke 'marktverrassingen' op een rijtje:

1. Cybercriminaliteit

Door de lockdownmaatregelen waren veel mensen noodgedwongen thuis aan het werk. Hierdoor zijn bepaalde sectoren en bedrijven wellicht kwetsbaarder geworden voor een cyberaanval.

2. Blow-off: plotseling felle stijging

Evan Brown, hoofdstrateeg van UBS AM, verwacht dat het economische herstel zich in 2021 zal voortzetten en meer op zichzelf zal staan, aangezien de komst van een vaccin ervoor zorgt dat het bedrijfsleven weer normaal kan gaan draaien.

Dit terwijl het monetaire beleid ultrasoepel blijft. Deze combinatie kan voor een blow-off zorgen: een plotselinge, felle stijging van de beurskoersen.

3. Dubbele dip

Ondanks de ultralage rentes en de economische nood, betekenen de verlamming in Washington en de verminderde wil van de Europeanen om begrotingen verder op te rekken, dat overbrugging richting het vaccin er de komende maanden niet inzit. Mogelijk leidt dit zelfs tot een wereldwijde dubbele economische dip op de markten.

4. Smallcaps die de dienst uitmaken

Door een mogelijke wijziging van de Amerikaanse belastingwetgeving en strenger toezicht op de Big Tech-bedrijven, is het niet ondenkbaar dat smallcaps de dienst uit gaan maken op de markten. Uitbraken van corona zullen nog wel een tijd invloed hebben, zeker in contactberoepen; vooral toerisme heeft daaronder te lijden.

Kleine bedrijven (vaak grondstoffen en industrie, maar ook zeer gespecialiseerde kleine techbedrijven) zijn cyclischer en profiteren het eerst van herstel. 

5. Betere band tussen de VS en China: opkomende markten profiteren

Nieuw leiderschap in de VS maakt de weg vrij voor een nauwere band met China. Denk aan een verlaging van de heffingen en uitstel van exportbeperkingen met betrekking tot technologie. Minder onzekerheid en het weer op gang komen van de handel zorgen ervoor dat er meer kapitaal gaat vloeien naar opkomende markten ten koste van de ontwikkelde wereld.

"Amerikaanse infrastructuurbedrijven zullen waarschijnlijk het meest profiteren van de economische uitgavenpakketten, en binnen het beursgenoteerde spectrum betekent een laag rendementsniveau in ontwikkelde markten dat beleggers hun blik iets moeten verruimen richting de rest van de wereld zoals China", aldus Brown.

Lees ook: Robeco behoorlijk bullish voor 2021

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.