Is er nog kans op een kerstrally?

Door Belegger.nl op 27 november 2020 08:40 | Views: 10.881

Is er nog kans op een kerstrally?

De financiële markten hebben deze maand na het hoopgevende nieuws over drie mogelijke coronavaccins een grote sprong voorwaarts gemaakt. Is er nog wel voor ruimte een kerstrally? CNBC vraagt een aantal experts.

De S&P 500 index staat op een winst van 11% in november nadat beleggers zich massaal stortten op cyclische aandelen die het goed doen bij een economisch herstel, waaronder het bankwezen en de industrie. 

“Als we er meer dan 10% bij krijgen in november, dan zal het pas de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat november zo goed presteert,” zei Sam Stovall, hoofdstrateeg beleggingen bij CFRA. "Een sterke novembermaand gaat meestal ten koste van december." Toch verwacht hij wel dat de markt het jaar hoger zal afsluiten dan nu. 

Comeback van tech?

Katie Stockton, de belangrijkste technische strateeg van Fairlead Strategies, verwacht een comeback van de techsector, die het zwaar te verduren had deze maand. 

“Ik verwacht een rotatie terug naar FANG,” zei Stockton. FANG is een afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Googles Alphabet. “Ik denk dat de FANG-aandelen kunnen bijdragen aan de opwaartse beweging voorafgaand aan een terugtrekking.” 

Inhaalslag financials en industrie

Stovall gaf de FANG-aandelen een aantal weken geleden een downgrade. Een aantal FANG-aandelen, en techreuzen als Microsoft en Apple, hebben het deze maand slechter gedaan dan de markt. Neem Apple, dat op een winst staat van 6,5% deze maand, terwijl Amazon op een plus staat van 4,7%.

De techsector staat op een winst van 33% dit jaar. Maar sinds begin oktober staat technologie op een winst van slechts 4,3%, vergeleken met een stijging van 18% voor de financiële sector en 15% voor de industrie.

Positief dat veel aandelen 'meedoen'

Tot slot Ari Wald, technisch analist bij Oppenheimer. Hij wees erop dat 87% van de aandelen genoteerd aan de New York Stock Exchange momenteel boven hun gemiddelde koers over de afgelopen 200 dagen staan. Dat is het hoogste percentage sinds oktober 2009, toen de markten zich aan het herstellen waren van scherpe dalingen tijdens de financiële crisis.  

"De markt doet het doorgaans beter als meer aandelen 'meedoen', dus dat nu zo'n groot deel van de markt participeert, is positief", aldus Wald.

Bekijk ook de column van Loege Schilder: Krijgen beleggers een eindejaarsrally?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.