3 aandelen om te kopen voor als de economie aantrekt

Door Belegger.nl op 1 december 2020 08:45 | Views: 28.856

3 aandelen om te kopen voor als de economie aantrekt

De coronapandemie is nog lang niet uitgeraasd, maar toch staan de aandelenmarkten vanwege de aankondiging van minstens twee vaccins op recordhoogte.

Wereldwijde vaccinatieprogramma’s kunnen immers een einde maken aan de verwoestende pandemie, die bijna overal ter wereld grote economische schade heeft veroorzaakt en aan meer dan 1,4 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Afgelopen vrijdag voegden Europese analisten van RBC Capital Markets drie aandelen toe aan een lijst van Europese bedrijven die naar verwachting flink zullen profiteren van economisch herstel en bovendien niet al te duur zijn.

Shell

De wereldwijde lockdowns leidden in de lente tot een scherpe daling in de vraag naar olie. Het gevolg: een ineenstorting van de olieprijs, waarna het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern zich genoodzaakt zag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in zijn dividenduitkering te snijden.

De olieprijs heeft zich sindsdien enigszins hersteld, en olie wordt nu verhandeld voor meer dan 45 dollar per vat. RBC verwacht dat Shell als verticaal geïntegreerde producent van aardgas en marktleider in diepwaterboringen winst maakt bij een olieprijs van 35 à 40 dollar per vat.

Hoewel Shell een deel van het winstherstel zou kunnen aanwenden om het dividend te verhogen, verwacht Biraj Borkhataria, olie-expert bij RBC Capital Markets, dat het bedrijf zijn vrije kasstroom liever gebruikt om schulden af te lossen en eigen aandelen in te kopen.

Volgens Borkhataria heeft het aandeel Shell het meeste opwaartse potentieel in de olie-en gassector. Dat komt doordat de huidige cashflow multiple van Shell momenteel ver onder zijn historisch gemiddelde ligt. RBC denkt dat de in New York genoteerde aandelen Shell met maar liefst 50% in koers zouden kunnen stijgen tot 54 dollar.

Anheuser-Busch InBev

Anheuser-Busch InBev, 's werelds grootste brouwer met merken als Stella Artois en Budweiser, schrapte zijn halfjaarlijkse dividenduitkering nadat de groei stagneerde als gevolg van de coronacrisis. Volgens James Edwardes Jones, een analist van RBC, was dat positief omdat het Belgisch-Braziliaanse bedrijf de cash heeft aangewend om zijn schulden af te lossen.

Door de zwakkere dollar is dat snel gegaan, omdat het grootste deel van de kasstroom bestaat uit valuta van opkomende markten. Bijkomstig voordeel is dat het economisch herstel in een aantal opkomende markten, waaronder veel landen in Oost-Azië, zich sneller lijkt te voltrekken dan in de VS en Europa.

RBC heeft een prognose van 85 dollar per aandeel, wat een kwart hoger is dan de huidige koers van 68 dollar.

EssilorLuxottica

Deze producent en verkoper van brillen, die twee jaar geleden ontstond uit een fusie, haalt tweederde van zijn inkomsten uit herhaalrecepten.

Piral Dadhania, analist bij RBC, schat dat minstens 10% van de klanten de gebruikelijke aankopen heeft uitgesteld vanwege de coronacrisis. Economisch herstel zou dus tot een grotere vraag moeten leiden, terwijl RBC ook hoge verwachtingen heeft van de verkoop van zonnebrillen voor de zomer - mits de vaccinatieprogramma’s succesvol zijn.

Verder wijst RBC erop dat het conglomeraat nog steeds synergieën van de fusie realiseert. EssilorLuxottica is genoteerd aan de beurs van Parijs en wordt momenteel verhandeld voor rond de 121 euro per aandeel. RBC voorspelt een koers van 140 euro.

Let wel, EssilorLuxottica is in een juridische strijd verwikkeld rond de overname van de Nederlandse beursgenoteerde optiekketen GrandVision.

Lees ook: Robeco behoorlijk bullish voor 2021

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.